8. децембар 2020. Састанак председника Одбора за спољне послове и председнице Посланичке групе пријатељства са Египтом са делегацијом Египта

8. децембар 2020. Састанак председника Одбора за спољне послове и председнице Посланичке групе пријатељства са Египтом са делегацијом Египта

Уторак, 8. децембар 2020.

Србија Египту треба да буде капија Балкана, а Египат Србији капија Африке, закључак састанка делегација Народне скупштине и Арапске Републике Египат

Председник Одбора за спољне послове проф. др Жарко Обрадовић и председница Посланичке групе пријатељства са Египтом Дубравка Филиповски, састали су се са амбасадором др Бадр Абделатијем, помоћником министра за европске послове при Министарству спољних послова Арапске Републике Египат и Гадом Шалби, заменицом министра при Министарству туризма и антиквитета Арапске Републике Египат.


Председник Одбора проф. др Жарко Обрадовић осврнуо се на традиционално добре односе Србије и Египта, који су у константном успону и изразио наду да ће поред туризма и политике, поље економије и образовања добити заслужену пажњу у будућој сарадњи две земље.

Он је подсетио да је стратешки спољнополитички циљ Србије пуноправно чланство у Европској унији и развијање регионалне сарадње. Нагласио је да Србија остварује добру сарадњу са свим великим светским силама, али да посебну пажњу посвећује и унапређењу сарадње са чланицама Покрета несврстаних.

Говорећи о отвореном питању Београда и Приштине, Обрадовић је изразио захвалност Египту на принципијелном ставу по питању једнострано проглашене независности Косова и истакао да је, захваљујући промишљеној политици државног руководства, у протекле три године 18 земаља повукло претходно признање независности тог дела српске територије.

Председница посланичке групе пријатељства са Египтом Дубравка Филиповски истакла је да је у новом скупштинског сазиву број народних посланика који чине ту посланичку групу 38, што је знатно већи број него у претходном, што јасно показује да је све већи број посланика који су свесни значаја унапређења сарадње са Египтом.

Да односи две земље иду узлазном путањом сматра и др Бадр Абделати, помоћник министра за европске послове при Министарству спољних послова Арапске Републике Египат. Ипак додаје да млађе генерације у Египту не знају много тога о модерној Србији, као и обратно и сложио се са проф. др Жарком Обрадовићем да треба инсистирати на унапређењу сарадње у области образовања, која ће допринети зближавању два народа, управо кроз контакт младих. Такође је истакао да постоји велики простор за повезивање и сарадњу компанија и привредника Египта и Србије на пољу пољопривреде, ИТ индустрије и инфраструктуре, које Египат жели да модернизује.

Гада Шалби, заменица министра при Министарству туризма и антиквитета Арапске Републике Египат говорила је о последицама пандемије, које су се негативно одразиле на туризам и изразила захвалност српским туристима који су и поред тога посећивали Египат, што је истакла веома значајним за туризам те земље, јер како је рекла, Србија је четврта по обиму прилива туриста у египатске туристичке дестинације.

Саговорници су се сложили да Србија Египту треба да буде капија Балкана, а Египат Србији капија Африке.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6