Понедељак, 21. јун 2021.

Најава учешћа делегације на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије при Парламентарној скупштини Савета Европе учествује од 21. до 24. јуна 2021. године на jунском заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, које ће бити одржано у хибридном формату.


Парламентарна скупштина Савета Европе ће, панелом на високом нивоу, обележити 10. годишњицу Конвенције Савета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици (Истанбулска конвенција). Планирано је да се учесницима обрате: Надије Мурад, добитница награде за људска права Вацлав Хавел за 2016. годину и Нобелове награде за мир за 2018. годину, Марија Пејчиновић Бурић, генерална секретарка Савета Европе, Александар де Кро, премијер Белгије, Анца Дана Драгу, председница румунског Сената, Елисабет Морено, француска министарка за родну равноправност, разноликост и једнаке могућности и Дубравка Шимоновић, специјални известилац УН-а за насиље над женама.

Скупштина ће расправљати о заштити основних права и правним импликацијама Ковид пропусница или потврда, социјално-економској кризи коју је покренула пандемија и утицају пандемије на права детета.

На дневном реду заседања су и расправе „Да ли политичаре треба кривично гонити због изјава које су дали током свог мандата?“, „Транспарентност и регулисање донација из страних извора политичким странкама и изборним кампањама“, као и на тему „Промовисање учешћа жена из недовољно заступљених група у политичком и јавном животу“.

Парламентарци ће расправљати о слободи медија, ситуацији кримских Татара, о европској политици о дијаспори, уз учешће генералног директора Међународне организације за миграције Антониа Виторина. Такође, биће одржана расправа о борби против афрофобије у Европи, уз учешће специјалног известиоца УН-а за савремене облике расизма, расне дискриминације, ксенофобије и са њима повезане нетрпељивости.

У оквиру мађарског председавања Комитетом министара Савета Европе, мађарски министар спољних послова Петер Сијарто обратиће се Скупштини и одговарати на питања.

У делегацији која ће физички учествовати на заседању у Стразбуру биће Елвира Ковач, Биљана Пантић Пиља, Дубравка Филиповски, проф. др Жарко Обрадовић и Енис Имамовић, док ће у заседању онлајн учествовати др Александра Томић и Зоран Томић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2