25. мај 2021. Сусрет Женске парламентарне мреже и министарке спољних послова Краљевине Шведске

25. мај 2021. Сусрет Женске парламентарне мреже и министарке спољних послова Краљевине Шведске

Уторак, 25. мај 2021.

Сусрет Женске парламентарне мреже и министарке спољних послова Краљевине Шведске

Представнице Женске парламентарне мреже (ЖПМ) састале су се у Дому Народне скупштине са министарком спољних послова Краљевине Шведске и председавајућом ОЕБС Ан Линде и том приликом разговарале о корацима који су начињени ка унапређењу положаја жена у Србији.


Састанку је присуствовао и председник Народне скупштине Ивица Дачић, те је координаторка ЖПМ Сандра Божић искористила прилику да изрази захвалност на подршци коју председник скупштине пружа раду Женске парламентарне мреже.

Она је истакла да су основни циљеви мреже здравље жена и породице, борба против насиља према женама и деци, економско оснаживање жена, образовање жена и промоција женског знања и учешће жена у јавном и политичком животу. Божић је нагласила да је ЖПМ од самог оснивања имала подршку ОЕБС-а и УНДП на свом путу, као и партнере из цивилног сектора.

„Женска парламентарна мрежа је постала кредибилан чинилац и стожер основне иницијативе пре свега у Народној скупштини Републике Србије, која и те како утиче на побољшање положаја жена у Србији. Постигнути су значајни резултати међу којима су измена Кривичног закона по којем сексуални деликт према малолетницима у Србији више не застарева, уведено је више садржаја у уџбенике за основне и средње школе који говоре о сексуалном злостављању, односно како га препознати и пружити отпор, изгласан је амандман којим је у Буџету за 2016. годину омогућено више буџетски средстава за подстицај женама пољопривредницама, усвојен је Закона о спречавању насиља према женама и у породици, уведено је родно одговорно буџетирање“, нагласила је Сандра Божић.

Она се осврнула и на чињеницу да 40 процената народних посланика чине жене, као и да Влада Републике Србије има 50 процената жена на министарским функцијама.

„Оно што препознајемо као изазов на којем треба да радимо је положај жена на локалном нивоу, у смислу извршне власти. Србија је на узлазном путу са председником Републике Александром Вучићем и ЖПМ, као и представнице власти имају његову снажну подршку, тако да је сада тренутак када можемо много да урадимо на економском оснаживању жена и њиховом политичком укључивању“, закључила је Сандра Божић.

Министарка Ан Линде је нагласила да Краљевина Шведска има феминистичку владу и такву спољну политику, што значи да јој је веома стало да се родна питања укључе у све релевантне области. То је и основни циљ ОЕБС који ради у три димензије војној, економској и еколошко-људској. У свакој од њих Шведска има различите начине да стави женска питања и родна питања на агенду, казала је министарка.

„Из перспективе Владе Шведске истакла бих три приоритета, то су жене, мир и безбедност, које се ослањају на Резолуцију УН. Један од разлога за то је што постоје истраживања која показује да уколико су жене укључене у мировне преговоре, ти споразуми и договори су одрживији“, рекла је министарка.

Чланице ЖПМ Снежана Пауновић и Наташа Михаиловић Вацић истакле су да образовање жена кључ и да је питање родне равноправности дуг процес који се никада не зауставља. Оне су се осврнуле на чињеницу да су народне посланице, оснивањем ЖПМ , показале како је лако превазићи све разлике, било да су оне политичке, националне или верске и да је мрежа управо због тога постигла велике резултате.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја