27. март 2014. Учесници семинара

27. март 2014. Учесници семинара

Петак, 28. март 2014.

Одржан семинар о улози парламената у смањењу претњи од малокалибарског и лаког наоружања на Западном Балкану

Дводневни семинар на тему „Улога парламената у смањењу претњи од малокалибарског и лаког наоружања на Западном Балкану - досадашња искуства и нови изазови“ одржан је у Дому Народне скупштине.


Семинар је отворио Константин Самофалов, члан Одбора за одбрану и унутрашње послове Народне скупштине и члан Одбора Парламентарног форума о лаком и малокалибарском наоружању. Самофалов је нагласио да народни посланици имају кључну улогу у успешној имплементацији политика које имају за циљ смањење претњи од малокалибарског и лаког наоружања. У Србији су, у последње време, организоване бројне кампање за подизање свести о претњама које постоје од ове врсте оружја рекао је Самофалов и указао на значај хармонизације домаћег законодавства са европским прописима, посебно имајући у виду да је Србија будућа чланица Европске уније.
Учесницима семинара обратила се и Ирена Војачкова Солорано, стални координатор УН у Србији и стална представница Програма Уједињених нација за развој (УНДП) у Србији. Она је говорила о значају редовног објављивања извештаја који садрже податке о малокалибарском и лаком наоружању у земљама Западног Балкана. У том смислу, у Србији је учињен велики напредак и постигнут највиши ниво транспарентности, рекла је Војачкова Солорано.
О активностима Парламентарног форума о лаком и малокалибарском наоружању говорила је Тереза Дибек.
Првог дана рада, учесници су разменили мишљење о улози парламената о надзору контроле извоза оружја и бенефитима и најбољој пракси у области уништавања малог и лаког наоружања и муниције.
Другог дана рада, на семинару се дискутовало о решавању проблема вишка муниције на Западном Балкану и унапређењу политика борбе против незаконите трговине малим и лаким наоружањем. Представљена су и искуства из кампање за прикупљање малог и лаког наоружања и размењена мишљења о томе како парламентарци могу допринети њеном успеху.
На семинару су учествовали чланови парламената држава Западног Балкана, Шведске, Буркине Фасо и Уругваја, као и експерти из области контроле малокалибарског и лаког оружја из региона и шире, представници међународних и организација цивилног друштва.
Семинар је oрганизован уз подршку Парламентарног форума из Шведске (Parliamentary Forum on SALW), УНДП/СЕЕСАЦ и Народне скупштине Републике Србије.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5