Понедељак, 21. новембар 2011.

Одржан семинар о аспектима људских права и владавине права у закондавном процесу

У Дому Народне скупштине јуче је одржан семинар о аспектима људских права и владавине права у закондавном процесу, намењен запосленима у стручној Служби Народне скупштине.


О питањима људских права и владавине права у законодавном процесу говорили су Милан Антонијевић и Марко Миленковић, предавачи Комитета правника за људска права, Нуала Квин (Nuala Quinn), адвокат из Северне Ирске и Зорица Мршевић, професорка Факултета за европске правне и политичке студије у Новом Саду.

Милан Антонијевић истакао је да је циљ семинара јачање веза између Парламента и цивилног сектора и унапређење рада скупштинске Службе, а то се у првом реду постиже поштовањем људских права, која су загарантована Уставом Републике Србије.

Зорица Мршевић говорила је о односу међународних стандарда људских права и постигнутих стандарда у области заштите људских права у Србији, као и о снази предрасуда, односу већине према мањинама и дискриминацији мањинских група. У  свом даљем излагању, анализирала је законска решења о окупљању грађана, осврнувши се на заштиту права ЛГБТ популације.

Гошћа из Ирске Нуала Квин подсетила је присутне о важности поштовања људских права и основних слобода, посебно поштовање стандарда заштите људских права Европске уније и Савета Европе и владавине права у земљама кандидатима за чланство у Европској унији. Учесници семинара су се такође осврнули на уставно-правни и законски оквир Србије за заштиту људских и мањинских права, признатом напретку у тој области, даљим могућностима развоја и отвореним питањима.

У другом делу семинара, присутни су се бавили анализом међународних инструмената за заштиту људских права и праксом Европског суда за људска права, разменивши мишљења о праву на окупљање, проблемима на које наилазе друштвене групе при организацији јавних догађаја, као и потенцијалним решењима и препорукама Венецијанске комисије Савета Европе за унапређење законске регулативе у овој области.

И овај семинар за запослене у стручној Служби Народне скупштие реализован је у оквиру  Програма шесте компоненте јачања законодавних и надзорних капацитета Народне скупштине, предвиђеног Меморандумом о сарадњи између Народне скупштине Републике Србије и Вестминстерске фондације за демократију.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја