20. мај 2021. Чланови и председница Посланичке групе пријатељства са Индонезијом и амбасадор Индонезије у Србији

20. мај 2021. Чланови и председница Посланичке групе пријатељства са Индонезијом и амбасадор Индонезије у Србији

Четвртак, 20. мај 2021.

Сусрет чланова и председнице Посланичке групе пријатељства са Индонезијом са амбасадором Индонезије у Србији

Председница Посланичке групе пријатељства са Индонезијом Љиљана Малушић је на самом почетку састанка указала да две земље имају дугу традицију пријатељских односа који датирају из периода стварања Покрета несврстаних.


Истакла је да су односи две земље на високом нивоу и без отворених питања, о чему сведоче и многобројне посете и контакти, који су резултирали потписивањем заједничке Изјаве о унапређењу односа и сарадње две земље, априла 2016. године. Малушић је указала и на позитивну чињеницу да је Индонезија једина земља која са Србијом има међуверски дијалог и да је до сада одржано четири дијалога. Према речима председнице, парламентарна сарадња две земље је динамична и континуирана, те представља важан сегмент укупних билатералних односа.

Упознала је амбасадора са податком да ПГП са Индонезијом чини 21 народни посланик и изразила наду да ће када се стекну услови, ПГП са Индонезијом у парламенту Србије узвратити посету, у циљу развоја још боље парламентарне сарадње, како и упознавања са културом и традицијом индонежанског народа.

Малушић је изразила захвалност руководству Индонезије на доследној подршци територијалном интегритету и суверенитету наше земље, као и на не гласању за улазак у УНЕСКО тзв. државе Косово.

Када је реч о економској сарадњи, Малушић је истакла да је робна размена током 2020. године износила 71 милион евра, али да постоји дефицит са наше стране, те је додала да је Србија заинтересована за већи пласман својих производа на индонежанском тржишту. Изразила је задовољство чињеницом да на територији Србије послују две индонежанске фабрике које запошљавају значајан број људи.

Председница Малушић осврнула се на могућност унапређења сарадње у области културе, образовања, науке и технологије и указала на сарадњу у оквиру пројекта „Свет у Србији“, који се огледа у размени студената.

Љиљана Малушић је искористила прилику да се захвали Индонезији на донацији у медицинској опреми у борби против пандемије, чиме се додатно потврђује пријатељство две земље и у тешким ситуацијама.

Амбасадор Индонезије у Србији Мохамед Јуда се захвалио на могућности и прилици да се састане са члановима ПГП са Индонезијом и сложио се са Љиљаном Малушић да су односи дубоко пријатељски и да датирају од 1954. године.

Такође, осврнуо се на индонежанске фабрике које су присутне у Србији и изразио наду да ће оне проширити своје пословање, чиме би се отвориле могућности за запошљавање додатног броја људи. Оценио је да постоји простор за унапређење сарадње у војној области, као и у области науке, културе, туризма и пољопривреде.

Амбасадор је истакао да ће Индонезија наставити да подржава територијални интегритет и суверенитет Републике Србије.

Саговорници су на крају састанка оценили да два народа без обзира на географску удаљеност имају блиске и пријатељске односе.

Састанку су присуствовали чланови ПГП са Индонезијом: Миланка Јевтовић Вукојичић, Виолета Оцољковић, Предраг Рајић, Вук Мирчетић, Наташа Јовановић, проф. др Љубиша Стојмировић, Виктор Јевтовић и Милосав Милојевић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2