22. новембар 2021. Учесници састанка

22. новембар 2021. Учесници састанка

Понедељак, 22. новембар 2021.

Јачање сарадње на нивоу парламената кључна за сарадњу у свим другим областима

Посланичка група пријатељства са Индонезијом, на челу са народном посланицом Љиљаном Малушић, одржала је данас састанак са делегацијом Индонезије, на којем је централна тема разговора била продубљивање међупарламентарне сарадње.


На самом почетку састанка, председница ПГП са Индонезијом Љиљана Малушић изразила је задовољство поводом званичне посете Индонезије и што се, без обзира на озбиљну пандемијску ситуацију, нашло простора за разговор о продубљивању сарадње две земље. Истакла је да две земље могу да се похвале традиционално добрим пријатељством, које датира још од Покрета несврстаних, а да су билатерални односи успостављени давне 1954. године. Осврнула се на програм размене студената који постоји између Србије и Индонезије и инвестицијама индонежанских компанија у Србији. Подсетила је да су владе Србије и Индонезије потписале Споразум о дугорочној економској сарадњи и трговини, што говори у прилог доброј сарадњи са тенденцијом даљег унапређења. Она је навела да је сарадња Међуверског дијалога Србије и Индонезије још једна област у којој две земље сарађују, сада већ целу деценију. Искористила је прилику да се захвали на принципијелном ставу Индонезије по питању очувања суверенитета и територијалног интегритета Републике Србије и додала да је стратешко опредељење Србије чланство у Европској унији, што може бити замајац за још дубљу сарадњу. У свом излагању навела је да се Народна скупштина залаже за продубљивање сарадње на међупарламентарном нивоу, нивоу ресорних одбора два парламента, посланичких група пријатељства и других званичних делегација, као и јачању економске сарадње, али и сарадње у области културе, туризма, одбране, као и научној сарадњи.

Шеф делегације и потпредседник Представничког дома Парламента Индонезије Мардани Сером захвалио се на топлој добродошлици сложивши се да је парламентарна сарадња кључна за продубљивање и успостављање нових видова сарадње. Из тог разлога потпредседник је истакао да је у својој делегацији повео чланове различитих комисија Представничког дома како би се сарадња на нивоу одбора проширила и учврстила. Са поносом је истакао да Представнички дом има 102 посланичке групе пријатељства, међу којим је и Србија. Сагласио се и са идејом да Србија представља будућу спону у разним областима између Европске уније и Индонезије и искористио је прилику да позове Посланичку групу пријатељства Народне скупштине са Индонезијом на заседање Интерпарламентарне уније које ће се одржати у марту следеће године на Балију.

Теме разговора биле су и међусобне посете, на највишем државном нивоу, у протеклих неколико година, које су за резултат имале интензивирање сарадње. Саговорници су се сложили да обе земље имају огромне потенцијале које је потребно искористити у области трговине, туризма, образовања и културе и разговарали су о успостављању таквих видова сарадње на различитим нивоима. Токође, разменили су мишљења о директним страним инвестицијама у којима Србија предњачи у овом делу Европе, а било је речи и о индонежанској успешној кампањи вакцинације против вируса COVID-19, којом је вакцинисано преко 95 одсто становништва.

У разговору су учествовали и чланови Посланичке групе пријатељства са Индонезијом, народни посланици: мр Јадранка Јовановић, Миланка Јевтић Вукојичић, Наташа Јовановић, Вук Мирчетић и Виктор Јевтовић и представници и чланови индонежанске делегације, Комисије за међупарламентарну сарадњу: Фадли Зон, Путу Супадама Рудана, Ахмад Хафиз Тохир, Хасби Аншори и Хон Муслим.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2