25. септембар 2013. Одржан Округли сто на тему: Ефикасна сарадња Народне скупштине и независних државних органа и тела

25. септембар 2013. Одржан Округли сто на тему: Ефикасна сарадња Народне скупштине и независних државних органа и тела

Среда, 25. септембар 2013.

Одржан Округли сто на тему: Ефикасна сарадња Народне скупштине и независних државних органа и тела

У Дому Народне скупштине данас је одржан Округли сто УСАИД/ЈРГА Пројекта за реформу правосуђа и одговорну власт на тему: Ефикасна сарадња Народне скупштине и независних државних органа и тела.


Учесници округлог стола били су народни посланици, представници независних државних органа и тела и запослени у Народној скупштини.
У уводном обраћању, заменик генералног секретара Народне скупштине Радослав Вујовић је рекао да је циљ одржавања округлог стола унапређивање и побољшање сарадње Народне скупштине и независних државних тела. Према његовим речима, Народна скупштина ће даље јачати капацитете и подизати ниво стручности запослених, а томе ће значајно допринет закључци и препоруке овог и претходних округлих столова, који је организовао Пројекат за реформу правосуђа и одговорну власт(ЈРГА), под покровитељством УСАИД.
Томас Брајдл, међународни консултант за парламентарни надзор представио је кључне резултате са одржаних округлих столова и истакао да су међународни примери и пракса били релевантни за пет приоритетних препорука, које се предлажу. Такође је указао и на предложене кораке засноване на тим праксама који ће помоћи да се ове препоруке спроведу.
Директорка Агенције за борбу против корупције Татјана Бабић је, у обраћању учесницима округлог стола, оценила да је сарадња свих државних органа важан чинилац у борби против корупције. Она је истакла да је Народна скупштина показала спремност за сарадњу са Агенцијом и поздравила одржавање округлих столова као изузетно корисно, јер даје могућност за размену мишљења и искустава.
О активностима и улози Државне ревизорске институције говорио је Радослав Сретеновић, директор ДРИ. Позитивно је оценио сарадњу са Народном скупштином и посебно указао на кључну функцију коју у у надзору Државне ревизорске институције има надлежни скупштински Одбор за финансије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава. Сретеновић је додао да Државна ревизорска институција и Народна скупштина морају остваривати блиску, али оптималну сарадњу.
Невена Петрушић, Повереница за заштиту равноправности навела је да мора постојати јасан механизам за праћење спровођења препорука које дају независна тела, као и механизам који ће обезбедити независним телима увид у све фазе законодавног процеса.
Заменица Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Станојла Мандић истакла је да је сарадња са Народном скупштином, ове године, била много интензивнија и додала да је извештај Повереника разматран на пленуму, као и да су препоруке нашле своје место и у Акционом плану.
Генерални секретар Заштитника грађана Јасминка Јаковљевић поздравила је разматрање извештаја на пленуму и додала да је изузетно корисно што Влада једном у три месеца извештава Народну скупштину о спровођењу препорука.

Након обраћања представника пет независних државних органа и тела, у дискусији су учествовали народни посланици и запослени у Стручној служби Народне скупштине. Том приликом су указали на потребу још ефикасније сарадње Народне скупштине и независних државних органа и тела. Оценили су да извештаји независних тела и комуникација треба у већој мери да одражавају потребе Народне скупштине. Такође су размотрили и одредили приоритетне препоруке са претходних округлих столова и разменили мишљења о начину заједничког спровођења одабраних препорука.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5