Среда, 19. септембар 2007.

Одржан округли сто: „Србија у реализацији програма унапређења положаја Рома“

На иницијативу народног посланика Срђана Шајна, у Народној скупштини Републике Србије, данас је одржан округли сто под називом: «Србија у реализацији програма унапређења положаја Рома».На иницијативу народног посланика Срђана Шајна, у Народној скупштини Републике Србије, данас је одржан округли сто под називом: «Србија у реализацији програма унапређења положаја Рома». Округли сто је окупио представнике свих посланичких група у Народној скупштини, представнике невладиних и међународних организација и представнике ромске националне заједнице, који се баве положајем Рома у Србији.

На почетку скупа, учесницима се обратио председник Народне скупштине Оливер Дулић истакавши да је положај Рома веома тежак, да су тога свесни сви политички актери, али и да је то проблем о коме треба да се говори. Он је подвукао да се у Србији тешко живи, али најтеже живе они људи који су маргинализовани. Зато је неопходно пуно ангажовање читавог друштва како би се положај ромске националне заједнице побољшао и институционализовао. Није довољно само дискутовати на ову тему, већ и систематски радити на решавању проблема који су довели до дискриминације и искључивања ромске националне заједнице из друштва, истакао је председник Дулић.

У уводном делу скупа, учесницима се обратио и Петар Лађовић, директор Службе за људска и мањинска права, који је упознао учеснике са досадашњим радом Службе, пре свега на питањима реадмисије, акционих планова и реализацији Декаде Роме, посебно у светлу председавања Србије Декадом Рома које почиње средином 2008. године.

У току дискусије о положају Рома у Србији, учесницима скупа су се обратили представници посланичких група и међународних организација, а у току расправе говорило се о неопходности усвајања државне стратегије за Роме, реализацији акционих планова, буџетима, питањима иституционализације припадника ромске националне заједнице, образовању, здравственој заштити, становању, итд.

Председница Одбора за међунационалне односе у Народној скупштини, Ана Томанова-Маканова је у свом обраћању истакла као позитивну иницијативу за формирањем Пододбора који ће се бавити питањима Декаде Рома, за коју се нада да ће је Одбор подржати на наредној седници.

Закључак учесника округлог стола је да је Србија у поређењу са земљама у окружењу на дну лествице по решавању проблема које има ромска национална заједница, као и да је неопходно дефинисати државну политику према Ромима, усвојити стратегију и радити даље на достизању циљева Декаде Рома.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја