Уторак, 26. октобар 2010.

Десета седница Радне групе за права детета

Радна група за права детета, којом је председавала проф. др Славица Ђукић-Дејановић, председница Народне скупштине, одржала је Десету седницу 26. октобра На овој седници разматрани су извештаји о студијским посетама чланова Радне групе Македонији и Немачкој и разговарано је о преосталим активностима из Плана рада за 2010. годину.Радна група за права детета, којом је председавала проф. др Славица Ђукић-Дејановић, председница Народне скупштине, одржала је Десету седницу 26. октобра На овој седници разматрани су извештаји о студијским посетама чланова Радне групе Македонији и Немачкој и разговарано је о преосталим активностима из Плана рада за 2010. годину. У раду седнице учествовала је директорка Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији Јудита Рајхенберг.

Извештај са консултативног састанка о улози посланика у унапређењу и надзору над правима деце који је, у организацији Народног собрања Македоније, одржан 20. и 21. септембра, представила је Милица Војић-Марковић, а о посети чланова Радне групе Комисији за децу немачког Бундестага од 27. до 30. септембра говорио је Никола Новаковић. Обе посете организоване су уз подршку Канцеларије УНИЦЕФ-а у Србији.

Чланови Одбора су оценили да су посете биле корисне јер су омогућиле размену искустава са парламентарцима других земаља и боље упознавање са међународном праксом у области заштите права деце. Такође, наши парламентарци упознали су домаћине са искуствима из рада Радне групе за права детета Народне скупштине.

Председавајућа Славица Ђукић-Дејановић обавестила је чланове Радне групе да је у току израда свеобухватног закона о деци, али да је неопходно да се решења у овом закону ускладе са решењима у новим законима о социјалној заштити, штрајку, о раду и о младима. Истакла је да је приоритетно организовање семинара о социјалној инклузији деце са сметњама у развоју, како би се сагледала искуства у спровођењу Закона о основама система образовања и васпитања, којим је први пут у систем образовања уведена инклузија. Семинар би требало да помогне у тражењу најбољих решења која би била уграђена у нови закон о социјалној заштити. Такође, требало би организовати јавно слушање о Факултативном протоколу о продаји деце, дечјој проституцији и порнографији, у сарадњи са Министарством за људска и мањинска права.

У циљу јачања надзорне функције Народне скупштине, до краја ове године требало би организовати јавно слушање о насиљу над децом у Србији, о чему је већ сачињен извештај, као и о спровођењу програма здравственог образовања у основним школама.

Од предвиђених активности за ову годину реализоваће се посета једној локалној самоуправи и посета деце укључене у програм „Школа без насиља“ Народној скупштини, рекла је Славица Ђукић-Дејановић.

Одбори везани за ову активностПретходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5