10. септембар 2013. Сусрет чланова Одбора за спољне послове и парламентарне делегације Канаде

10. септембар 2013. Сусрет чланова Одбора за спољне послове и парламентарне делегације Канаде

Уторак, 10. септембар 2013.

Сусрет чланова Одбора за спољне послове и парламентарне делегације Канаде

Чланови Одбора за спољне послове састали су се данас, у Дому Народне скупштине, са парламентарном делегацијом Канаде коју је предводио председник Сената Ноел Кинсела.


Истичући значај посете канадске парламентарне делегације Народној скупштини, председник Одбора за спољне послове Милош Алигрудић оценио је да политички и економски односи Србије и Канаде представљају солидну основу за њихово даље унапређење. Он је истакао да назнаку просперитета ових односа представљају инвестиције канадских компанија у Србију. Осврнувши се на процес европских интеграција Србије, Алигрудић је објаснио да се већина посланика Народне скупштине залаже за евроинтеграције, као и да мањи број њих, којима припадају посланици Демократске странке Србије, чији је он члан, сматра да Србија са Европском унијом, и другим земљама, треба да гради добре билатералне односе засноване на принципу узајамне користи, али да евроинтеграције нису приоритет Србије. Без обзира на ову разлику у политичким ставовима, посланици су јединствени у оцени да односе са Канадом треба унапређивати, како на политичком тако и на привредном плану, рекао је Алигрудић. Председник Одбора покренуо је и питање рестриктивног визног режима Канаде и замолио колеге из кандског парламента да се, у оквиру својих надлежности, заложе да се ситуација на овом пољу ублажи.

Председник Сената Канаде Ноел Кинсела навео је да сарадња Србије и Канаде треба да буде отворена и указао на значај како глобалне тако и регионалне интеграције Србије. Србија би могла да помогне Канади да лакше разуме односе у Југоисточној Европи, како би Канада постала бољи партнер овог региона, додао је Кинсела.

У разговору су учествовали и сенатори канадског Парламента Перси Даун и Салма Атулахџан, као и амбасадор Канаде у Србији Роман Вашук. Говорећи о визном режиму Канаде, чланови канадске делегације указали су на могућности које грађанима Србије олакшавају аплицирање за визе и изразили уверење да ће се, даљим унапређењем билатералних односа Србије и Канаде, ситуација за грађане Србије по овом питању значајно поправити.

У разговору две делегације отворено је и питање канадских инвестиција у Србију, при чему су чланови Одбора за спољне послове указали да се борбом против корупције и криминала ствара повољан амбијент за страна улагања. Члан Одбора Марија Обрадовић предложила је интензивнију универзитетску сарадњу две земље као и размену искуства по питању унапређења положаја жена, посебно у области предузетништва.

Састанку су присуствовали и чланови одбора Милорад Мијатовић, Санда Рашковић Ивић, Донка Бановић, Александра Ђуровић, Војислав Вујић и Жељко Сушец.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја