6. март 2019. Чланови два одбора у разговору са директором Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу ЕК

6. март 2019. Чланови два одбора у разговору са директором Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу ЕК

Среда, 6. март 2019.

Сусрет чланова Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове са директором Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу ЕК

Чланови Одбора за европске интеграције и Одбора за спољне послове, разговарали су у Народној скупштини са директором Генералног директората за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије Кристијаном Данијелсоном, о европским интеграцијама Србије и улози Народне скупштине у том процесу.


Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак истакао је да је чланство Србије у ЕУ стратешко опредељење и да у Народној скупштини постоји већинска подршка народних посланика европским интеграцијама. Чанак је изнео очекивање да ће напредак Србије у овом процесу бити евидентиран и у новом Извештају Европске комисије о напретку наше земље, који се очекује после избора за Европски парламент, који ће се одржати у мају ове године.

Говорећи о подршци грађана Србије европским интеграцијама, Чанак је навео да, према последњем истраживању, 55 одсто грађана подржава овај процес, а да спровођење реформи подржава преко 70 одсто грађана. Закључио је да би убрзањем процеса европских интеграција, ЕУ послала јасну поруку грађанима Србије да она жели Србију у свом чланству.

„До сада је отворено 16 преговарачких поглавља, Европској комисији су достављене преговарачке позиције за још пет поглавља, а на још три преговарачке позиције се ради“, нагласио је председник Одбора за европске интеграције. Током разговора, осврнуо се и на улогу Народне скупштине и овог Одбора у процесу приступања ЕУ.

Кристијан Данијелсон навео је да је чланство Србије у Европској унији циљ и Србије и ЕУ. „Интеграције Западног Балкана нису дуго биле приоритет Европске уније, али се од 2017. године показује посвећеност интеграцијама овог региона, усвајањем Стратегије о проширењу држава Западног Балкана“, навео је он и додао да остаје још значајан посао да се обави у спровођењу реформи, како би се испунили сви предуслови за пуноправно чланство овог региона у ЕУ.

Реформа правосуђа и владавина права, сузбијање корупције и организованог криминала и слобода изражавања, кључне су области за спровођење реформи, истакао је Данијелсон и том приликом указао и на значајну улогу Народне скупштине у том процесу.

Састанку су присуствовали и заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач и чланице Одбора Гордана Чомић и Вера Јовановић, чланови Одбора за спољне послове Драган Шормаз и Душица Стојковић, као и шеф Делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици. Током разговора, било је речи о улози одбора и Народне скупштине у европским интеграцијама Србије, актуелним дешавањима у Парламенту, о спроведеним привредним реформама и постигнутој макроекономској стабилности, предстојећем усвајању медијске стратегије и значају регионалне сарадње и помирења.

Саговорници су разменили мишљења и о изазовима са којима се суочава ЕУ, као што су Брегзит, мигрантска криза и еколошке промене.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
уторак, 7. фебруар

Цео календар догађаја