8. јун 2017. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Сената Парламента Чешке Републике

8. јун 2017. Чланови Одбора за европске интеграције и делегација Сената Парламента Чешке Републике

Четвртак, 8. јун 2017.

Сусрет чланова Одбора за европске интеграције и делегације Сената Парламента Чешке Републике

Чланови Одбора за европске интеграције разговарали су данас са делегацијом Сената Парламента Чешке Републике о путу Републике Србије ка чланству у Европској унији и улози Народне скупштине у процесу евроинтеграција.


Елвира Ковач, заменица председника Одбора за европске интеграције, на почетку састанка изразила је захвалност на подршци коју Република Чешка пружа Србији када је реч о процесу европских интеграција и истакла да је стратешко опредељење Републике Србије чланство у Европској унији. Додала је да Народна скупштина поштује национални програм за интеграцију Републике Србије у Европску унију и обавезе Споразума о стабилизацији и придруживању којим се Србија обавезала на усклађивање законодавства са правним тековинама европске заједнице. У свом обраћању Ковач је објаснила да Одбор за европске интеграције има контролну улогу када преговарачка позиција за отварање поглавља о приступању у ЕУ доспе у Народну скупштину, као и да сарађује са бројним невладиним организацијама и да је у сталној комуникацији са Европском комисијом и осталим ресорним институцијама ЕУ. Заменица председника навела да је Република Србија, до сада, отворила осам поглавља и да се нада да ће до краја малтешког председавања Саветом ЕУ бити отворена још два. Такође је истакла да је за Народну скупштину парламентарна сарадња веома значајна и да Република Србија интензивно ради и на регионалној сарадњи која је битна за стабилност државе и региона.

Вацлав Хампл, шеф делегације Сената Парламента Чешке Републике и председник Одбора за питања европске уније, поновио је да Чешка подржава пут Србије ка Европској унији, али и земаља у региону. Навео је да Чешка не жели да буде арбитар између отворених питања Аутономне покрајине Косова и Метохије и Републике Србије, али да жели да пружи подршку у процесу решавања изазова који коче дијалог.

Елвира Ковач, одговорила је да је Србија потпуно посвећена дијалогу Београда и Приштине, које су тренутно стопиране због тамошњих избора, али да је сигурна да ће се разговори наставити.

На састанку чланови Одбора за европске интеграције и чланови делегације Сената Парламента Чешке Републике имали су прилику да се представе и упознају са радом у парламентима, а било је речи и о посебном обележавању стогодишњице успостављања дипломатских односа двеју земаља идуће године. Учешће у разговору узели су и народни посланици, чланови Одбора за Европске интеграције, Звонимир Ђокић, Александар Стевановић, Душица Стојковић и Весна Марковић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја