10. септембар 2013. Сусрет чланова Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику са делегацијом Сената Канаде

10. септембар 2013. Сусрет чланова Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику са делегацијом Сената Канаде

Уторак, 10. септембар 2013.

Сусрет чланова Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику са делегацијом Сената Канаде

Чланови одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику састали су се са председником Сената Канаде Ноелом Кинселом (Noel A. Kinsella) и члановима делегације канадског Парламента, сенатором Перси Дауном (Percy Downe) и сенаторком Салмом Атаулахџан (Salma Attaulahjan).


Председница Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику др Александра Томић пожелала је добродошлицу члановима делегације канадског Парламента и истакла да дијаспора у Канади за Србију представља значајно питање. Она је додала да Посланичке групе пријатељства и народни посланици имају жељу да сарађују са канадским парламентарцима. Др Томић је оценила да је трговина једна од најзначајнијих области о којој би требало да се разговара и додала да је Споразум о стратешкој економској сарадњи спреман, као и да би требало да се на некој од наредних седница Народне скупштине нађе на дневном реду.
Сенатор Ноел Кинсела оценио је да парламент има важну улогу у економском развоју, јер може да донесе законе који олакшавају слободан проток робе, добара и услуга. Кинсела је додао да Канада припрема споразум са Европском унијом, који кроз слободну трговину може да олакша и трговину са Србијом.
Сенатор Перси Даун је истакао да је трговинска размена између Србије и Канаде мала, али да постоје могућности за унапређење сарадње, како у области трговине, тако и у областима туризма и енергетике. Он је поздравио потписивање Споразума о стратешкој економској сарадњи, као и избор Саше Радуловића за новог министра привреде. Сенатор је истакао и важност пројеката Бистрица и Бродарево I и II за сарадњу Србије и Канаде.
Сенаторка Салма Атаулахџан навела је да је изузетно важна сарадња у области енергетике, али и да постоји могућност за сарадњом у другим областима. Она је навела да је једна од тих области и извоз трикотаже која се производи у Србији, која би могла да се пласира на канадско тржиште.
Чланови Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику су у разговору са делегацијом Сената Канаде изразили спремност да се унапреди сарадња двеју земаља, као и да се поспеше и убрзају канадске инвестиције у нашу земљу. Они су истакли и да би требало искористити постојеће пројекте и фирме из Канаде, које су већ у Србији, а који би уједно могли да буду и најбољи амбасадори Србије у свету.
Поред председнице Одбора, састанку су присуствовали и чланови Одбора Драгомир Карић, Бошко Ристић, Владимир Илић, Иван Јовановић, Велимир Станојевић, Ивана Динић, Зоран Анђелковић и Ранка Савић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5