16. новембар 2019. Народна посланица мр Јадранка Јовановић на 32. заседању Парламентарне скупштине Франкофоније

16. новембар 2019. Народна посланица мр Јадранка Јовановић на 32. заседању Парламентарне скупштине Франкофоније

Субота, 16. новембар 2019.

Учешће народне посланице мр Јадранке Јовановић на 32. заседању Парламентарне скупштине Франкофоније

Шефица Делегације Народне скупштине Републике Србије при Парламентарној скупштини Франкофонијe мр Јадранка Јовановић учествовала je на 32. заседању Парламентарне скупштине Франкофоније (ПСФ) за регион Европа у Делемонту кантон Jура, Швајцарска, oд 14. дo 16. новембра 2019. године.


На заседању је учествовало 20 делегацијa парламената Јерменије, региона Валоније – Брисел, Северне Македоније, Француске, Грчке, Мађарске, британског крунског поседа Џерзи, швајцарских кантона Јура, Во и Вале, Луксембурга, Молдавије, Кнежевине Монако, Нове Каледоније, Румуније, аутономне заједнице Каталонија, Швајцарске Конфедерације и региона Долина Аосте.

Главна тема 32. заседања је била Право народа на самоопредељење као правни принцип и Директна демократија, грађанске иницијативе у законодавном процесу.

Учесницима су се обратили представници извршне и законодавне власти кантона Јура који су говорили о уставно-правном статусу кантона Јура у оквиру Швајцарске конфедерације као и о политичким изазовима питања самоопредељења. Такође су изнели примере директног учешћа грађана у кантоналном и централно-државном законодавном процесу.

Након излагања домаћина представници парламената су узели учешће у расправи.

Мр Јадранка Јовановић је у свом излагању на скупу рекла да је право народа на самоопредељење једно од кључних принципа савременог међународног права које се темељи на Повељи УН. Како је рекла, једно од кључних питања данас у Европи је питање односа начела права народа на самоопредељење и очувања територијалног интегритета држава, нагласивши да су то делови једног, јединственог међународноправног поретка који не могу бити у (нормативном) сукобу.

Мр Јадранка Јовановић је указала на значај поштовања начела територијалног интегритета и суверенитета и рекла да што се тиче питања сецесије посебног дела државе чланице Уједињених нација, Уједињене нације никада нису признавале принцип сецесије дела државе чланице. Како је истакла у наставку, врло је важно схватити да се право на самоопредељење остварује унутар територија постојећих држава.

Међутим, што се тиче Европе, по речима мр Јадранке Јовановић, управо је Република Србија пример непоштовања међународног права и Резолуције Савета безбедности 1244 којом се гарантује суверенитет и територијални интегритет на читавој територији Републике Србије. Неприхватљива је једнострано прокламована независност тзв. Косова што ни једна земља, како је рекла Јовановић, не би одобрила „у свом дворишту“. Србија поштује територијални интегритет свих држава у свету тако да то очекује и када је она сама у питању.

Мр Јадранка Јовановић је на крају излагања рекла да једино пуно поштовање темељних међународно-правних и политичких инструмената може допринети да Европа не уђе поново у еру конфронтације и подела.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5