27. новембар 2018. Народна посланица Елвира Ковач на Округлом столу о процесу европских интеграција Западног Балкана у регионалној перспективи

27. новембар 2018. Народна посланица Елвира Ковач на Округлом столу о процесу европских интеграција Западног Балкана у регионалној перспективи

Уторак, 27. новембар 2018.

Учешће народне посланице Елвире Ковач на Округлом столу о процесу европских интеграција Западног Балкана у регионалној перспективи

У организацији Европског парламента, у Бриселу се 27. новембра 2018. године, одржава Округли сто на високом нивоу о процесу европских интеграција Западног Балкана у регионалној перспективи.


Округли сто се организује у оквиру Програма подршке Европског парламента за парламенте земаља у процесу проширења за 2017. годину и намењен је члановима парламентарних група парламената западног Балкана, уз учешће чланова Европског парламента, представника Европске комисије и представника невладиног сектора са западног Балкана.

Учесници Округлог стола у Европском парламенту, разговарају о будућности политике проширења Европске уније.

Теме Округлог стола су: Реформска агенда и њена имплементација у оквиру процеса приступања ЕУ и Изгледи за трајно отопљавање билатералних односа између земаља Балкана.
У раду Округлог стола учествује заменица председника Одбора за европске интеграције Елвира Ковач.

Елвира Ковач је у свом излагању истакла да придруживање ЕУ представља стратешко опредељење Србије и да у Народној скупштини постоји већинска подршка питању европских интеграција.

Рекла је да су последња дешавања на Косову и Метохији веома неповољна не само за процес придруживања Србије, већ и целог Западног Балкана, чланству у ЕУ.

Став Србије је да се сва питања морају решавати дијалогом и мирним путем, те да се потписани документи морају поштовати. ЦЕФТА споразум је својеврсна припрема за будуће чланство у Унији, те се обавезе преузете потписивањем овог уговора морају поштовати. Сматрамо да су све једностране акције, које доводе у питање опстанак становништва, корак уназад, који прети да угрози стабилност нашег региона.

Србија ће наставити, као што је то и до сада чинила, да буде кредибилан партнер Европској унији и поуздан чинилац у региону, који жели да се што пре дође до обострано прихватљивог решења. Ипак, помоћ Европске уније је неопходна. Зато апелујемо на чланове Европског парламента да учине оно што је у њиховој моћи да се постојећи проблеми реше.

Када је у питању подршка грађана Србије чланству у Унији је, према последњим истраживањима, на нивоу око 52%. С друге стране, реформе подржава око 70% наших грађана. То показује спремност нашег друштва и свест да су реформе важне због нашег бољег живота, а не само због чланства у Унији.

Србија је отпочела преговоре о чланству 2014. године, а у децембру 2015. године су отворена прва преговарачка поглавља. До сада је отворено 14 преговарачких поглавља, од којих су два привремено затворена. Надамо се да ћемо отворити још три поглавља до краја године. Сматрамо да је потребно убрзати овај процес јер је Србија потпуно технички, административно и стручно спремна за процес преговора и спровођење обавеза које из тог процеса проистичу.

Заменица председника Одбора за европске интеграције, госпођа Ковач, је на крају додала да знамо да се Европска унија суочава са највећим изазовима од свог оснивања, али се ипак надамо да ће политика проширења бити настављена.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
уторак, 5. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја