4. новембар 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Турском и   амбасадор Републике Турске у Републици Србији

4. новембар 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Турском и амбасадор Републике Турске у Републици Србији

Четвртак, 4. новембар 2021.

Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Турском са амбасадором Републике Турске у Републици Србији

Председник Посланичке групе пријатељства са Турском др Муамер Бачевац и чланови ПГП, састали су се данас са амбасадором Републике Турске у Републици Србији Њ.Е. Хамијем Аксојем, са којим су разговарали о даљем унапређењу сарадње између две државе.


Председник ПГП др Муамер Бачевац је истакао да се континуитет у добрим односима одржава и данас, и да се огледа у блиским односима два председника, Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана, као и у доброј привредној сарадњи.

Бачевац је изразио задовољство што је ове године у Новом Пазару организована свечана прослава великог празника за Турску, 29. октобра, када је створена модерна држава, захваљујући Кемалу Ататурку. Са стварањем модерне Турске, развијала се и модерна Србија, навео је Бачевац и оценио да од тада наше везе расту и напредују.

О добрим односим две државе говори и чињеница да је у турском парламенту најбројнија управо Посланичка група пријатељства са Србијом, која броји преко 200 парламентараца, истакао је др Муамер Бачевац. Он је навео да је то показатељ да у Турској постоји жеља да са Србијом гради стратешке односе, додајући и да је Србија отворена за блиску сарадњу на свим пољима.

Амбасадор Хамиј Аксој се сложио да Србија и Турска имају блиске политичке, економске и културне односе, који се и даље могу унапредити. Навео је да ће томе допринети и увођење директних авионских летова између Београда и Анкаре до краја ове године. Амбасадор Аксој је нагласио да постоји велико интересовање турских привредника за инвестирање у Србији, посебно у инфраструктурне пројекте. Он је оценио и да постоји простор за унапређење међупарламентарне сарадње и најавио скори долазак председника Парламента Турске Народној скупштини.

Састанку су присуствовали и чланови ПГП Наташа Михаиловић-Вацић, др Угљеша Мрдић и Самира Ћосовић, који су истакли блиске историјксе везе српског и турског народа, указујући да велики број држављана Србије живи и ради у Турској. Осврнули су се и на добру сарадњу региона Србије и Турске.

Самира Ћосовић је посебно нагласила важност инвестиција Турске развојне агенције (ТИКА) у граду Пријепољу, захвљујући којима су обновљене културне, предшколске и школске установе, џамија, и пружена подршка развоју малинарства у том крају.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
понедељак, 5. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја