7. октобар 2021. Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Јерменијом са амбасадором Јерменије на нерезиденцијалној основи

7. октобар 2021. Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Јерменијом са амбасадором Јерменије на нерезиденцијалној основи

Четвртак, 7. октобар 2021.

Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Јерменијом са амбасадором Јерменије на нерезиденцијалној основи

Председник Посланичке групе пријатељства са Јерменијом Александар Чотрић и чланови Групе Бојан Торбица, проф. др Љубиша Стојмировић и Милан Илић, састали су се данас у Народној скупштини са амбасадором Јерменије на нерезиденцијалној основи Њ.Е. Ашотом Ховакимијаном, поводом годишњице независности Јерменије.


Председник Групе Александар Чотрић честитао је амбасадору Ховакимијану 30 година обнове независности Јерменије, истичући да наше две државе имају веома развијене билатералне односе, и да ће предвиђено отварање амбасаде Србије у Јерменији додатно допринети даљем развијању тих односа и сарадње.

Чотрић је констатовао да је глобална криза, изазвана пандемијом корона вируса, утицала да се у протеклом периоду умањи интензитет сарадње у области економије и туризма, али и између парламената, и изразио је наду да ће се у скорије време створити услови за повратак на пређашњи ниво. Одлука Србије о укидању виза за држављане Јерменије, омогући ће зближавање два народа, која су у духовном смислу и по менталитету веома блиски, навео је у разговору Александар Чотрић. Он је истакао и да је јерменска заједница у Србији, која је веома активна, један од мостова сарадње и повезивања наше две земље.

Амбасадор Ашот Ховакимијан сложио се да наше две земље имају развијене дипломатске односе и висок ниво културне сарадње. Имајући у виду да је потписан споразум о сарадњи између универзитета у Србији и Јерменији, оценио је и да ће доћи до развоја односа и у области образовања.

Током састанка било је речи и о актуелној ситуацији у Јерменији. Чотрић је изразио наду да ће се конфликт у Нагорно-Карабаху решити мирним и дипломатским путем, као и да ће доћи у што скорије време до ослобађања јерменских цивилних и војних заробљеника. Он је навео и да је неопходно заштити јерменска историјска и културна добра у овој области. Том приликом, Александар Чотрић се захвалио саговорнику на принципијелном ставу Јерменије и непризнавању тзв. државе Косово и на подршци коју пружа Србији у евроспким интеграцијама.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
недеља, 4. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја