13. мај 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Мађарском и делегација Директората за спољне послове Парламента Мађарске

13. мај 2021. Чланови Посланичке групе пријатељства са Мађарском и делегација Директората за спољне послове Парламента Мађарске

Четвртак, 13. мај 2021.

Сусрет чланова Посланичке групе пријатељства са Мађарском и делегације Директората за спољне послове Парламента Мађарске

Председник Посланичке групе пријатељства са Мађарском Предраг Рајић и чланови групе разговарали су у Дому Народне скупштине са делегацијом Директората за спољне послове Парламента Мађарске о унапређењу односа две земље.


Према речима Предрага Рајића односи Србије и Мађарске су на историјски највишем могућем нивоу, o чему сведоче учестале активности наших званичника и добри односи председника Александра Вучића и премијера Виктора Орбана.

Рајић је упознао саговорнике да Посланичку групу пријатељства са Мађарском чини 68 народних посланика и да је на 17. месту по бројности од укупно 182 посланичке групе пријатељстава у Народној скупштини.

Истакао је да су односи две земље историјски и пријатељски и додао да постоји простор за унапређење сарадње у свим областима. Указао је на значај парламентарне сарадње, јер како је рекао Парламент чине народни посланици који представљају глас народа и самим тим народни посланици могу да утврде конкретне предлоге за додатно унапређење сарадње.

Када је реч о сарадњи две државе по питању односа према националним мањинама, Рајић је истакао да се мађарске власти брину о српској националној мањини као и руководство Србије о мађарској мањини у Србији.

„Српски и мађарски интереси поклапају се толико да нам је скоро све заједничко осим језика“ подвукао је Рајић.

Указао на значајну културну историју која повезује наше две земље и закључио се кроз учење језика, култура најбоље упознаје.

Рајић је изразио задовољство предстојећом посетом амбасадора Мађарске крајем маја ове године, који ће тим поводом имати састанак са члановима Посланичке групе пријатељства са Мађарском.

Председник Рајић је говорио и о успешно спроведеној имунизацији становништва у Србији, по чему Србија и Мађарска заузимају водеће место у Европи.

Шеф делегације Директората за спољне послове Парламента Мађарске Петер Шарди изразио је задовољство посетом и сложио се да са Предрагом Рајићем да су односи две земље на завидном нивоу.

Навео је да Посланичку групу пријатељства са Србијом у Мађарском парламенту чини 11 народних посланика. Према речима Петера Шардија, циљ ове посете је да још више оживимо парламентарну сарадњу и тим поводом позвао чланове ПГП са Мађарком да посете мађарски Парламент.

Подсетио је да се ове године у Будимпешти одржава састанак председника парламената југоисточне Европе и изразио наду да ће учешће на предстојећем састанку узети и председник Народне скупштине Републике Србије.

Истакао је да је администрација Мађарске пружа пуну подршку Србији на њеном европском путу.

На крају састанка саговорници су закључили да две земље имају одличне свеукупне билатералне односе и изразили наду да ће се у скорије време, када се за то стекну услови изазвани пандемијом Корона вирусом, организовати узајамне посете парламентараца.

Састанку су присуствовали и чланови ПГП са Мађарском, Вук Мирчетић, Лука Кебара, Младен Бошковић, Горан Милић, Андријана Пуповац, Марко Младеновић, Лав Пајкић, Невена Вујадиновић, Весна Ранковић, Невена Ђурић, Гојко Палалић и Маја Грбић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја