29. новембар 2019. чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија са посланицима Европског парламента из групације “Идентитет и демократија”

29. новембар 2019. чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија са посланицима Европског парламента из групације “Идентитет и демократија”

Петак, 29. новембар 2019.

Сусрет чланова Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија са посланицима Европског парламента из групације „Идентитет и демократија“

Чланови Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ – Србија састали су се данас у Дому Народне скупштине са француским посланицима Европског парламента из групације „Идентитет и демократија“ и том приликом разговарали о процесу евроинтеграција Србије, економској сарадњи и дијалогу Београда и Приштине.


Председник Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија др Владимир Орлић је на почетку састанка изразио задовољство што је ова делегација за прву инострану посету у новом сазиву Европског парламента изабрала управо Србију и додао да наша земља високо вреднује сваки вид сарадње са Француском.

Подсетио је на податак да је ове године обележено 180 године од успостављања дипломатских односа између Француске и Србије и указао на значај културе и распрострањеност француског језика у Србији.

Када је реч о европским интеграцијама, Орлић је истакао да је за Србију пуноправно чланство у ЕУ стратешки циљ, као и да је Србија спремна да настави са спровођењем реформи на европском путу.

Према његовим речима, Србија је уравнотеженом политиком, упркос бројним изазовима са којима се суочава, показала да је кредибилан партнер Европске уније и фактор стабилности у региону.

Осврнувши се на економску сарадњу, оценио је да је она на високом нивоу али да постоји простор за њено додатно унапређење. Истакао је да је Србија најуспешнија у овом делу Европе по питању привлачења страних инвестиција, додавши да је Француска на петом месту међу страним инвеститорима у нашој земљи и да око 100 француских фабрика запошљава преко 11 000 радника у Србији.

Орлић је упознао саговорнике са тешким положајем српског народа на Косову и Метохији и проблемима који се свакодневно дешавају, указујући и на увођење противправних и антицивилизацијских такси у вредности од 100 одсто на производе из централне Србије, чиме је Приштина практично затворила врата дијалогу и стопирала могућност да се седне за преговарачки сто.

Шеф делегације Европског парламента из групације „Идентитет и демократија“ Тиери Мариани истакао је да посета француских посланика Србији, као прво инострано путовање групације у новом сазиву Европског парламента, није случајност, већ намеран избор, јер је за Француску делегацију пријатељство са нашом државом изузетно важно. Он је нагласио да, иако је Француска признала независност Косова, групација „Идентитет и демократија“ сматра да Косово није држава, те да поштује суверенитет сваке земље. Мариани је поручио да они подржавају пут Републике Србије у процесу придруживања Европској Унији и додао да перспектива за улазак наше земље у ЕУ свакако постоји, а да је само питања датума када ће се то догодити.

Састанку су присуствовали и народни посланици Милован Дрецун, проф. др Љубиша Стојмировић, Душица Стојковић, Јован Палалић, Драган Шормаз, Андријана Аврамов, Александар Марковић, Владимир Ђурић, Весна Марковић и Александра Мајкић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2