12. новембар 2019. Учесници састанка на тему прецизирања појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање

12. новембар 2019. Учесници састанка на тему прецизирања појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање

Уторак, 12. новембар 2019.

Одржан састанак на тему прецизирања појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање

Састанак на тему: Прецизирање појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање, одржан је у Народној скупштини у организацији Одбора за културу и информисање.


Учесници састанка били су представници политичких странака, представници Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ), представници пружалаца медијских услуга у области телевизије, као и представници Радне групе Владе Републике Србије за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и Канцеларијом за демократске институције и људска права (ОДИХР) у координацији и праћењу спровођења примене препорука за унапређење изборног процеса.

Председник Одбора за културу и информисање Мирко Крлић изразио је уверење да је Одбор најпогодније место за ову врсту разговора, те додао да очекује да ће сви учесници допринети да расправа буде квалитетна и конструктивна. Он је истакао да је сарадња могућа искључиво кроз дијалог, а да се у супротном развијају сукоби. Крлић је подвукао да се демократска политичка култура може остварити једино тамо где постоје информисани и заинтересовани грађани и да у том смислу важну улогу имају медији.

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић, који је и председник Радне групе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права у координацији и праћењу спровођења примене препорука за унапређење изборног процеса, указао је да је Влада формирала ову Радну групу како би, у сарадњи са међународним институцијама, пратила примену свих препорука. Он је нагласио да је доста тога урађено у циљу повећања транспарентности и отклањања сваке сумње у изборни процес, али да свакако постоји простор за унапређење изборног процеса и побољшање закона. Стефановић је подсетио на досадашње учинке Радне групе, посебно истакавши значај усвојених закључака са одржаних састанака и округлих столова, у циљу унапређења изборног процеса. Он је предочио и важност иницираних измена и допуна одређених закона, као и јавне расправе, у оквиру које су до сада одржана четири скупа.

Чланица Савета РЕМ Оливера Зекић објаснила је да регулаторно тело не може да уређује програме медијских сервиса, нити да их кажњава за садржај који ће тек бити емитован. Према њеним речима, РЕМ може да делује искључиво по учињеном прекршају, што и ради. Она је нагласила да ће регулаторно тело наставити да ради у оквиру овлашћења која му припадају и напоменула да је у припреми Правилник о обавезама пружалаца медијских услуга током изборне кампање.

На састанку посвећеном унапређењу и подједнакој заступљености политичких субјеката у току изборне кампање, обратили су се и представници политичких партија - Српске напредне странке Александар Марковић, Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић, Социјалдемократске партије Србије Бранимир Јовановић, Партије уједињених пензионера Хаџи Милорад Стошић, Јединствене Србије Живота Старчевић, Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Пудар, Покрета социјалиста Ђорђе Комленски, Српске народне партије Јован Палалић, Демократске странке Србије Урош Пипер, Покрета снага Србије Драгомир Карић, Странке модерне Србије Владимир Ђурић, Српског покрета обнове Милан Ђукић, Странке правде и помирења Един Ђерлек, Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов, Народне сељачке странке Маријан Ристичевић, Нове Србије Зоран Стојковић, Нове странке Зоран Живковић, Уједињене сељачке странке Милија Милетић, Покрета слободних грађана Павле Грбовић и Српског патриотског савеза Владан Глишић, као и представници пружалаца медијских услуга у области телевизије - Радио-телевизије Србије, ТВ Пинк, РТ Војводине, ТВ О2 и ТВ Н1.

Током дуже расправе, на којој су учешће узели и чланови Одбора за културу и информисање, учесници су износили своје ставове и предлоге за подједнаку заступљеност политичких субјеката у току изборне кампање.


Видео (1)

Уторак, 12. новембар 2019. | састанак у организацији Одбора за културу и информисање на тему: Прецизирање појма заступљености без дискриминације свих политичких субјеката у току изборне кампање 12.11.2019.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
уторак, 17. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја