7. јун 2022. Заменица председника Одбора за спољне послове Весна Марковић и чланица Одбора Дубравка Филиповски

7. јун 2022. Заменица председника Одбора за спољне послове Весна Марковић и чланица Одбора Дубравка Филиповски

Уторак, 7. јун 2022.

Одржан састанак одбора за спољне послове Народне скупштине и Врховне раде Украјине

Заменица председника Одбора за спољне послове Весна Марковић и чланица Одбора Дубравка Филиповски, одржале су данас видео састанак са члановима Одбора за спољне послове и међупарламентарну сарадњу Врховне раде Украјине, на којем се разговарало о актуелној ситуацији у Украјини, као и о могућностима за унапређење међупарламентарне и укупне билатералне сарадње.


Након што је председник Одбора за спољне послове Врховне раде Украјине Олександар Мерезко, указао на актуелну ситуацију у његовој земљи, заменица председника Одбора за спољне послове Весна Марковић је изразила саосећање са пријатељским украјинским народом и жаљење због великог броја жртава и разарања у Украјини. Изразилa је наду да се у што скорије време зауставе сукоби и дође до мирног и одрживог решења.

Весна Марковић је посебно истакла да Србија подржава међународно право и територијални интегритет и суверенитет Украјине, и захвалила се Украјини на њеном принципијелном ставу и таквој истој подршци Србији. Република Србија је подржала бројне резолуције, декларације, одлуке и изјаве у УН, ОЕБС и ЕУ осудивши руску агресију на Украјину, као и кршење принципа међународног права. Такође је истакла да ће украјинским избеглицама које се налазе у Србији бити пружена сва неопходна подршка.

Дубравка Филиповски је у разговору навела да је битно што пре да се успостави мир, имајући у виду да и наш народ добро зна шта значи рат и да смо и ми у новијој историји прошли кроз такву патњу и избеглиштво.

Саговорници су се сложили да су Србија и Украјина две пријатељске земље, које теже истом циљу – чланству у Европској унији. Оценили су да се међупарламентарна сарадња може интензивирати, како кроз контакте посланичких група пријатељства, тако и кроз сарадњу одбора надлежних за европске интеграције. Марковић је указала на спремност народних посланика да своја искуства у европским интеграцијама поделе са колегама из Украјине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2