19. јул 2018. Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

19. јул 2018. Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Уторак, 17. јул 2018.

Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић сазвала је, на захтев 154 народна посланика, Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву, за уторак, 17. јул 2018. године.


Пре преласка на рад по дневном реду седнице, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни Ђорђе Вукадиновић, Љупка Михајловска, Соња Павловић, Мирослав Алексић, Бранислав Михајловић, Марија Јањушевић, Иван Бауер, Балша Божовић, Немања Шаровић,Ђорђе Комленски и проф. др Марко Атлагић, затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народни посланици утврдили су следећи дневни ред:

  1. Предлог закона о људским ћелијама и ткивима, који је поднела Владa;
  2. Предлог закона о пресађивању људских органа, који је поднела Влада;
  3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о психоактивним контролисаним супстанцама, који је поднела Влада;
  4. Предлог закона о потврђивању Додатног протокола између Републике Србије и Међународне агенције за атомску енергију уз Споразум између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Међународне агенције за атомску енергију о примени гарантија у вези са Уговором о неширењу нуклеарног оружја, који је поднела Влада;
  5. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства;
  6. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, који је поднео Високи савет судства;
  7. Предлог одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Неготину, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу;
  8. Предлог одлуке о избору чланова Комисије за контролу извршења кривичних санкција, који је поднео Одбор за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу;
  9. Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама, који је поднела председник Народне скупштине Маја Гојковић и
  10. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије, који је поднела Посланичка група Српска напредна странка.
У наставку рада Народна скупштина започела је заједнички начелни и јединствени претрес о тачкама 1. до 10. дневног реда седнице, а предлоге закона народним посланицима образлагали су министар здравља Златибор Лончар и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић. Народни посланици су до краја рада закључили заједнички начелни и јединствени претрес о свим тачкама дневног реда седнице.

Другог дана рада, 19. јула, а пре преласка на рад по дневном реду заседања, председници, односно, овлашћени представници посланичких група, народни посланици Александар Шешељ, Ана Стевановић, Мариника Тепић, Татјана Мацура, Милија Милетић, Ђорђе Вукадиновић, Бошко Обрадовић, Предраг Јеленковић, Неђо Јовановић, Горан Ћирић и Александар Марковић затражили су обавештења и објашњења у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине.

Народна скупштина започела је претрес у појединостима о Предлогу закона о људским ћелијама и ткивима.

Народна скупштина је у току дана, на предлог Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала престанак мандата, пре истека времена на које је изабран, народном посланику Меху Омеровићу, даном подношења оставке.

До краја дана Народна скупштина је, на иснову Одлуке Републичке изборне комисије и Извештаја Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања, констатовала потврђивање мандата народноj посланици Славици Живковић, изабраној са Изборне листе АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – СРБИЈА ПОБЕЂУЈЕ, која је затим положила заклетву.

Трећег дана рада, 20 јула, Народна скупштина наставила је претрес у појединостима о Предлогу закона о људским ћелијама и ткивима.

Председавајућа седници Маја Гојковић поздравила је у име народних посланика и у своје име Њ.Е Илдиз Полак Беил, министарку спољних послова Републике Суринам, која са члановима делегације борави у званичној посети Републици Србији.

До краја дана, Народна скупштина водила је претрес у појединостима о првој тачки дневног реда седнице.

Четвртог дана рада, 23. јула, Народна скупштина наставила је и до краја дана закључила претрес у појединостима о 1. тачки дневног реда - Предлогу закона о људским ћелијама и ткивима.

Народна скупштина обавила је претрес у појединостима и о тачкама 2. и 3. односно о Предлогу закона о пресађивању људских органа и Предлогу закона о изменама и допунама Закона о психоактивним контролисаним супстанцама.

Пошто је Народна скупштина обавила претрес у начелу и појединостима о свим тачкама дневног реда, председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић, одредио је уторак, 24. јул, са почетком у 10 часова, као Дан за гласање о тачкама дневног реда Деветог ванредног заседања Народне скупштине у Једанаестом сазиву.

Дан за гласање:

У Дану за гласање, 24. јула 2018. године, Народна скупштина усвојила је, већином гласова народних посланика, Предлог закона о људским ћелијама и ткивима, Предлог закона о пресађивању људских органа, Предлог закона о изменама и допунама Закона о психоактивним контролисаним супстанцама, Предлог закона о потврђивању Додатног протокола између Републике Србије и Међународне агенције за атомску енергију уз Споразум између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Међународне агенције за атомску енергију о примени гарантија у вези са Уговором о неширењу нуклеарног оружја.

Народни посланици, већином гласова, усвојили су Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију, Предлог одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Неготину, Предлог одлуке о избору чланова Комисије за контролу извршења кривичних санкција.

У дану за гласање, Народна скупштина усвојила је и Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама и Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије.

У Дану за гласање, Народна скупштина одлучивала је и о повредама Пословника на које су указивали народни посланици током заседања и одлучила да ни у једном случају одредбе Пословника нису биле повређене.

Резултати гласања:

1. Предлог закона о људским ћелијама и ткивима, у целини

2. Предлог закона о пресађивању људских органа, у целини

3. Предлог закона о изменама и допунама Закона о психоактивним контролисаним супстанцама, у целини

4. Предлог закона о потврђивању Додатног протокола између Републике Србије и Међународне агенције за атомску енергију уз Споразум између Социјалистичке Федеративне Републике Југославије и Међународне агенције за атомску енергију о примени гарантија у вези са Уговором о неширењу нуклеарног оружја

5. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

6. Предлог одлуке о избору судија који се први пут бирају на судијску функцију

7. Предлог одлуке о престанку функције јавног тужиоца у Основном јавном тужилаштву у Неготину

8. Предлог одлуке о избору чланова Комисије за контролу извршења кривичних санкција

9. Предлог одлуке о измени Одлуке о утврђивању састава сталних делегација Народне скупштине Републике Србије у међународним парламентарним институцијама

10. Предлог одлуке о изменама Одлуке о избору чланова и заменика чланова одбора Народне скупштине Републике Србије (СНС)


Пошто је Народна скупштина обавила разматрање и одлучивање о свим тачкама дневног реда седнице, председавајући седници, потпредседник Народне скупштине Верољуб Арсић закључио је Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву.


Видео (16)

Уторак, 17. јул 2018. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 17.07.2018. (I)

Уторак, 17. јул 2018. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 17.07.2018.(II)

Уторак, 17. јул 2018. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 17.07.2018.(III)

Уторак, 17. јул 2018. | Девето ванредно заседање Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 17.07.2018.(IV)

Четвртак, 19. јул 2018. | наставак Деветог ванредног заседања Народне скупштине Републике Србије у Једанаестом сазиву 19.07.2018. (I)

Прикажи још Преостало видео снимака: 11


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2