19. фебруар 2014. Састанак народног посланика др Милорада Мијатовића са члановима синдиката Краљевине Шведске

19. фебруар 2014. Састанак народног посланика др Милорада Мијатовића са члановима синдиката Краљевине Шведске

Среда, 19. фебруар 2014.

Одржан састанак народног посланика Милорада Мијатовића и чланова синдиката Краљевине Шведске

На састанку, на коме је основна тема била Социјални дијалог-однос синдиката и парламента, народни посланик Милорад Мијатовић је указао на значај сарадње и размене искустава између Краљевине Швадске и Републике Србије у области синдикалног деловања и социјалног дијалога.


Он је рекао да сарадња која постоји између шведских синдиката, удружењи послодаваца и представника самосталних синдиката Србије, веома значајна, посебно истучући тај значај из угла члана Социјалдемократске партије. Важност таквих разговора и сарадње посебно добија на значају због чињенице да је Србија почела приступне преговоре са Eвропском унијом и да се већ у априлу очекују први конкретни разгвори о поглављима 23, 24 и 32. Такође, Шведско искуство може бити значајно и у тренутку када је пред нама усвајање закона о раду јер је циљ добити што квалитетнији, реформски закон, који неће умањивати стечена права запослених.
Шеф канцеларије за синдикате у Западној Шведској, Кристер Андерсон (Krister Andersson) рекао је да је заједнички пројекат и сарадња од велике користи, не само за Србију, већ и за Шведску. Он међутим истиче да поред све жеље да помогну саветима и примером своjе праксе Србији, наша земља, мора да изабере свој пут, пратећи потребе и захтеве ситуације у земљи, који су увек специфични и као такви траже специфична решења. Он ипак верује да ће Србија успешно превазићи све препрека које носи усклађивање са европским стандардима, јер какао каже Србија има јаке синдикате у поређењу са многим земљама.
Народна посланица Славица Савић је поставила питање да ли у Шведској колективни уговoри имају значај и да ли су на националном нивоу и да ли их има у привредним друштвима, и на њега добила позитиван одговор. Састанку су присуствовали проф др Владимир Маринковић, председник Савеза самосталних синдиката Војводине Горан Милић и Председник самосталних синдиката Војводине, Миодраг Бардоњић.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3