29. новембар 2019. Учесници Конференције „Борба против трговине људима на Западном Балкану“ и 11. заседања „Женског парламента“ (фото: © Скупштина Црне Горе)

29. новембар 2019. Учесници Конференције „Борба против трговине људима на Западном Балкану“ и 11. заседања „Женског парламента“ (фото: © Скупштина Црне Горе)

Понедељак, 2. децембар 2019.

Учешће народних посланица на Конференцији „Борба против трговине људима на Западном Балкану“ и на 11. заседању „Женског парламента“ у Подгорици

Народне посланице Љупка Михајловска, Олена Папуга и Марија Јањушевић учествовале су на Конференцији „Борба против трговине људима на Западном Балкану“, која је одржана 28. новембра 2019. године у Подгорици, а коју су заједнички организовали Канцеларија Специјалне представнице НАТО-а за жене мир и безбедност, у сарадњи са Министарством унутрашњих послова и Одбором за родну равноправност Скупштине Црне Горе.


Наредни дан, 29. новембра 2019. године одржано је 11. заседање „ Женског парламента“ у организацији Одбора за родну равноправност Црне Горе, које је било посвећено разматрању остваривања права жена у земљама региона, са акцентом на борбу против насиља над женама и борбу против трговине људима.

У оквиру панела на тему како земље из региона спречавају и сузбијају борбу против трговине људима, Љупка Михајловска је упознала присутне са новим законским прописима који садрже и одредбе које имају за циљ спрeчaвање трговине људима, као што су: Закон о азилу и приврeменој заштити, Закон о странцима, Закон о пресађивању органа, Закон о бесплатној правној помоћи. Tакође је говорила о активностима које се у Србији спроводе у складу са Стратегијом превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава за период од 2017. до 2022. године.

Испред Женске парламентарне мреже учесницима се обратила Олена Папуга која је представила активности Женске парламентарне мреже и говорила о кључним изазовима у изградњи друштва једнаких могућности за жене и мушкарце. Посебно је истакла да је један од основих циљева ове мреже доношење нових закона и политика и надзор спровођења актуелних законских решења, посебно у областима: сузбијања насиља над женама и децом у породици, здравље жена и породице, економско оснаживање жена, образовање жена и промоција женског знања. Говорила је и о значају укључивања жена у одлучивање и указала да у Народној скупштини има 37,6 одсто народних посланица, као и да се поред председнице Народне скупштине, жене налазе и на челу осам парламентарних одбора.

Љупка Михајловска је у свом излагању истакла значај Закона о спречавању насиља у породици који је Народна скупштина Републике Србије усвојила 2016. године у процесу сузбијања насиља, као и важност измене Кривичног законика у делу који се односи на изједначавање висине затворске казне за кривично дело силовања и кривично дело обљуба над немоћним лицем. Михајловска је истакла да је 2016. године казна за кривично дело обљуба била мања од казне силовања. Такође се осврнула и на закључке са јавног слушања који је организовао Одбор за људска и мањинска права и равноправност полова Народне скупштине Републике Србије. На крају је закључила да је размена примера добрих пракси у региону веома значајна за даљи вид борбе против насиља у породици и насиља над женама.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
недеља, 2. април
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја