16. децембар 2019. Народни посланици у разговору са полазницима 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране Универзитета одбране

16. децембар 2019. Народни посланици у разговору са полазницима 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране Универзитета одбране

Понедељак, 16. децембар 2019.

Сусрет народних посланика и полазника 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране Универзитета одбране

Народни посланици проф. др Жарко Обрадовић, председник Одбора за спољне послове, мр Игор Бечић, председник Одбора за контролу служби безбедности и Марија Обрадовић, председница Одбора за одбрану и унутрашње послове, разговарали су са полазницима 63. класе Генералштабног усавршавања Школе националне одбране Универзитета одбране.


Проф. др Жарко Обрадовић одговарао је на питања полазника о војној неутралности Србије, ефектима мигрантске кризе на нашу земљу, као и о односима са Француском и тренутној ситуацији у Европској унији.

Обрадовић је истакао да је мигрантска криза актуелни, али латентни проблем, за који не можемо знати у ком тренутку ће ескалирати, додавши да је Србија показала добре механизме и капацитете за збрињавање миграната. Он је објаснио да наша држава представља транзитну земљу за мигранте, те да из тог разлога не би требало да буде безбедносних проблема.

Коментаришући војну неутралност Србије, Обрадовић је нагласио да таква позиција пружа веће маневарске могућности, јер смо у прилици да сарађујемо са више држава, не доводећи у питање наш статус и самосталност. „Наш проблем проистиче из наше географске позиције. Геополитички положај Србије је такав да се одувек налазила на удару интереса великих сила, међу којима постоји надметање у односима моћи“, нагласио је професор.

Према његовим речима, основни циљеви наше земље јесу чланство у Европској унији, добри односи са великим силама, као и регионална сарадња и јачање сарадње са земљама чланицама некадашњег Покрета несврстаних. Он је подвукао да повлачење признања тзв. самосталне државе Косово од стране великог броја земаља у последње време представља дипломатски адут, јер подразумева да нема решења без учешћа Србије.

Говорећи о улози Одбора за одбрану и унутрашње послове, Марија Обрадовић је истакла да парламентарни одбор није вид унутрашње контроле, већ представља цивилну контролу. Она се осврнула и на све већу заинтересованост жена за сектор безбедности и њихово активно ангажовање и укључивање у рад у овој области.

Мр Игор Бечић подсетио је да је рад Одбора за контролу служби безбедности и безбедносних агенција данас значајно транспарентнији, те да грађани полако схватају да све службе раде у њиховом интересу. Према његовим речима, наша држава остварила је одређене помаке и на интернационалном нивоу захваљујући модернизацији војске и напреднијој обуци и опремљености и тиме обезбедила бољу позицију на међународном плану.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
субота, 25. март
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја