Понедељак, 9. октобар 2006.

Посета немачких парламентараца Народној скупштини

Председница Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије Гордана Чомић и члан тог одбора Борис Караичић разговарали су са послаником Социјалдемократске партије у немачком Бундестагу Лидијом Вестрих.Председница Одбора за иностране послове Народне скупштине Републике Србије Гордана Чомић и члан тог одбора Борис Караичић разговарали су са послаником Социјалдемократске партије у немачком Бундестагу Лидијом Вестрих. и групом професора са берлинског Универзитета.

У разговору је заједнички оцењено да привредни и друштвени развој све више почивају на знању и доприносу младих и образованих позитивним променама у свим областима живота. Немачка Влада и Парламент спремни су да, кроз сарадњу универзитета две земље, омогуће младима из Србије да се школују у Немачкој и упознају са немачким искуствима, а затим да та искуства пренесу у своју земљу, што се посебно односи на студенте техничких факултета.

Обавештавајући госте о политичким приликама у Србији, председница Чомић је истакла да се у овом периоду сусрећемо са проблемима које су имале све земље у време транзиције. И поред раста друштвеног производа и индустријске производње и усвојених бројних реформских законе, нема услова за отварање нових радних места и стопа незапослености је у порасту. Додала је и да су државне институције још крхке, што ствара многе проблеме, а пре свега омогућава корупцију.

Чомић је изразила очекивање да ће референдум о потврђивању новог Устава успети зато што он представља корак напред у односу на важећи и изражава наше напоре за прикључење Европској унији и прихватање европских тековина и вредности. Осим тога, одмах по потврђивању устава биће расписани парламентарни избори.

Председница Одбора је истакла да је Србија заинтересована за што скорији наставак преговора о прикључењу Европској унији, што ће реформским снагама дати додатни подстицај. Она је, такође, указала и нашу посвећеност регионалној сарадњи и регионалној стабилности, као и на жељу да се брже мењају стереотипи о Србији, створени ранијих година.

У разговору је оцењено да је Немачка један од главних привредних партнера Србије, али да потенцијал за сарадњу у тој области није ни приближно искоришћен.

Истог дана, делегација Народне скупштине, коју је предводила председница Одбора за иностране послове Гордана Чомић, састала се са делегацијом Немачке на челу са Карин Кортман, парламентарним државним секретаром у Министарству за привредну сарадњу и развој.

У делегацији Народне скупштине били су посланици Војкан Томић, Душан Пророковић, Милош Јевтић и Милка Силаев.

У разговору су размењена мишљења о политичкој ситуацији у Србији, новом уставу и предстојећим изборима.

Карин Кортман је истакла да ће немачка Влада помагати Србији у њеном приближавању Европској унији, али да је услов за то пуна сарадња са Хашким трибуналом. На билатералном плану, према њеним речима, Немачка је обезбедила 38 милиона евра донација и кредита за Србију, пре свега, за повећање енергетске ефикасности и као помоћ малим и средњим предузећима.

Чланови наше делегације су изразили уверење да ће се у наредном периоду отклонити препреке за сарадњу са Немачком што ће омогућити веће директне инвестиције у привреду Србије. Они су су посебно заложили за отварање могућности да млади из Србије слободно путују по земљама Европске уније.
Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2