27. јануар 2014.  Делегација Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих одбора за европске послове парламената држава чланица ЕУ – COSAC

27. јануар 2014. Делегација Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих одбора за европске послове парламената држава чланица ЕУ – COSAC

Уторак, 28. јануар 2014.

Одржан састанак председавајућих COSAC у Атини

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала је на састанку председавајућих одбора за европске послове парламената држава чланица ЕУ – COSAC, који је организован у оквиру грчког председавања Европском унијом, у Атини 26. и 27. јануара 2014. године.


Састанак је отворио председник Парламента Грчке Вангелис Меимаракис који је у поздравном говору истакао да се COSAC по пети пут враћа у постојбину демократије, у тренутку када се Европска унија суочава са демократским дефицитом. Он је нагласио да су светска економска криза, незапосленост, пре свега младих људи, као и неповерење грађана према одлукама које се доносе у Бриселу проблеми са којима се соучавају све државе чланице ЕУ. Истакао је да економска криза заправо представља изазов за решавање проблема и пропуста у управљању, те да је потребна јача сарадња националних парламената држава чланица са институцијама Европске уније, односно контрола над питањима која се тичу европских политика.
Учесницима се обратио и заменик председника Владе и министар спољних послова Евангелос Венизелос, који је представио приоритете грчког председавања Саветом ЕУ. На питање зашто политика проширења држава западног Балкана није на листи приоритета, речено је да је то свакако циљ и истакнута је подршка Србији у приступним преговорима и наставку процеса нормализације Београда и Приштине, који су саставни део усвојеног Преговaрачког оквира ЕУ.
Заједнички је закључено да је економска криза условила бројне проблеме, који су се прелили и на остале сфере живота, угрожавајући демократски потенцијал Европске уније, и да је на политичарима и институцијама да обезбеде транспарентност и функционалност система у складу са одредбама Угвора из Лисабона.
На састанку је размотрен и Нацрт 21. извјештаја о раду COSAC-a, а у фокусу разговора била је политичка ситуација у Украјини.
На састанку су учествовале делегације парламената држава чланица ЕУ, делегације парламената Србије, Црне Горе, Македоније и Исланда као држава кандидата за чланство у ЕУ, делегација Парламента Норвешке, која је имала статус специјалног госта, као и представници европских институција.
У Делегацији НСРС били су потпредседница Народне скупштине и чланица Одбора за европске интеграције Гордана Чомић и члан Одбора за европске интеграције Драган Шормаз, који су имали више билатералних сусрета на маргинама састанка.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
недеља, 29. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја