20. децембар 2017. Седми састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

20. децембар 2017. Седми састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије

Среда, 20. децембар 2017.

Почело одржавање Седмог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ - Србија

Седми састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије (ПОСП), на коме посланици Народне скупштине и Европског парламента разговарају о стању преговора о приступању и односима између ЕУ и Србије, почео је 20.децембра, у Дому Народне скупштине.


Седми састанак ПОСП-а отворили су копредседавајући др Владимир Орлић и Едуард Кукан, председници делегација Народне скупштине и Европског парламента.

Председник српске делегације др Владимир Орлић поздравио је одржавање Седмог састанка ПОСП-а у Београду и констатовао задовољство постигнутим. Он је оценио да се кредибилитет у међусобим односима свакодневно показује испуњавањем преузетих обавеза, правовременим реаговањем на кризе и грађењем региона безбедности, мира и сарадње у окружењу.

„Верујем да Европски парламент и ПОСП управо јесу место за расправу о свим отвореним питањима, о евентуалним дилемама, различитим мишљењима, о виђењу наше најближе будућности у чланству Србије у ЕУ. Досадашња пракса показује да смо увек имали снажну подршку и савезнике међу вама о не постоји ниједан разлог да се ово савезништво додатно не учврсти у будућности“, истакао је Орлић.

Едуард Кукан, председседник делегације Европског парламента навео је да Србија добро напредује кроз процес преговора за чланство у ЕУ, поздрављајући недавно отварање два нова преговарачка поглавља.

„Многи су се надали отварању више поглавља, јер изгледа да је више њих спремно за отварање, али у процесу проширења треба имати на уму велику слику, а то је снажна и фер Унија са земљама које теже чланству, али су најближе чланству колико је могуће. Законодавни оквир заснован на европском праву значи улазак у породицу демократских земаља тог новог партнера који живи на принципу владавине права. Поглавља су само битна уколико подржавају овај процес, процес преговора је у ствари процес изградње државе, која функционише у складу са европском правном машинеријом, али много важније коју њени грађани препознају и признају као европску државу“, поручио је Кукан.

Он је оценио да се даље треба разговарати и о будућности ЕУ, која ће бити дом Србије, али и о свим другим отвореним питањима попут изборног оквира у Србији, будућности КиМ, слободи медија, али и о осталим темама које су од значаја за обе стране.

Српским и европским парламентарцима обратили су се уводним излагањима министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, амбасадор Естоније у Србији Данијел Ерик Шер и Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији.

У име Владе Републике Србије министарка Јоксимовић оценила је да је данас добар тренутак за сумирање процеса приступања Србије ЕУ, који су обележили, како успони тако и падови, али и амбиције, што све води ка циљу стварања уређене државе и чланству у ЕУ. Она је оценила да сусрет две политичке воље треба да резултира чланством, уз спровођење реформи које су суштина. Јоксимовић је изјаву председника Европске комисије Жан Клод Јункера оценила као лидерску изјаву, која је обележила процес приступања и спремност да се Србија препозна као лидер тог процеса у региону.

„У овој фази преговора и свега онога што се дешава у самој ЕУ, али и у региону Западног Балкана, временске одреднице су важне. Ако се од кандидата траже рокови, онда и кандидат може да очекује извесније рокове у том партнерском односу двеју политичких воља“, рекла је Јоксимовић.

Она је истакла да је било разочарења отварањем само два поглавља током естонског председавања Савету ЕУ и додала да би убрзање отварања поглавља могло да да замајац реформском процесу, јер је отворено поглавље најбољи механизам контроле реформских процеса током преговора. Министарка Јоксимовић додала је да је у 2017.години отворено шест преговарачких поглавља, као и да се нада да ће Србија, током председавања Бугарске и Аустрије Савету ЕУ, а које ће на агенди имати тему проширења, отворити три потпуно спремна поглавља 33, 9 и 13, као и бар још три-четири поглавља која се припремају.

Говорећи о реактивираном регионалном приступу проширења у ЕУ, министарка за европске интеграције поручила је да политика „ураниловке“ у процесу европских интеграција није добра, јер прецењује предводнике процеса, а потцењује остале.

„Уважавајући напредак региона, сматрамо да је критеријум појединачног вредновања једини исправан критеријум који гарантује кредибилитет процеса приступања“, закључила је Јоксимовић.

Данијел Ерик Шер, амбасадор Естоније у Србији, чија земља председава Савету ЕУ истакао је да отварање два поглавља током естонског председавања показује напредак Србије и напредак у испуњавању мерила за чланство у ЕУ. Он је подсетио на извештај Европске комисије за поглавља 23 и 24, који указује на напредак, али и потребу да се даље ради на правосудним реформама, слободи медија, борби против корупције и криминала, питању положаја мањина. Он је похвалио привредне реформе и будућу реформу јавне управе, оценио сарадњу са ЕУ као добру уз потребу даљег усаглашавања спољне политике са политиком ЕУ. Регионална сарадња је кључни део процеса проширења и активности Србије у регионалној сарадњи су препознате, навео је Шер. Такође, поздравља се учешће српских судија у правосуђу на КиМ, као што се поздравља и отварање унутрашњег дијалога о КиМ у Србији. Амбасадор Шер је поздравио напредак Србије током естонског председавања Савету ЕУ уз позив на убрзавање реформи у Србији, како би што пре постала пуноправан члан ЕУ.

Испред Европске комисије посланицима се обратио и Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији који је истакао да су у 2017.години ЕУ и земље чланице биле посвећене интеграцијама региона. Отварање шест поглавља, Фабрици је оценио као добар резултат и додао да је најважније оно што их прати, а то су реформе на основу којих се поглавља затварају. Амбасадор ЕУ у Србији поручио је да је потребно више радити на побољшању стања у владавини права, али усмерити се и на нормализацију односа са Приштином, у чему је Београд конструктиван. Он је поздравио унутрашњи дијалог о КиМ, као и регионалну сарадњу, учешће Србије у мисијама ЕУ, уз напомену да је потребно ускладити спољну политику са политиком ЕУ до учлањења. Такође, поздрављен је напредак у привредним реформама, као и улога коју је Србија имала и имаће у процесу миграција, а ЕУ ће наставити да буде највећи партнер Србији на економском плану, као и највећи донатор кроз предприступне фондове, поручио је Фабрици.

У наставку рада, посланици су разменили ставове са представницима европских институција и Владе Србије о напретку у реформским процесима у земљи, слободи медија, начину рада Народне скупштине и другим темема које су отворене у извештајима.

Делегације Народне скупштине и Европског парламента настављају рад у четвртак, 21.децембра, када се очекује и усвајање Декларације и препорука Седмог састанка ПОСП.


Видео (1)

Среда, 20. децембар 2017. | Седми састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европска унија - Србија 20.12.2017.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
субота, 30. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја