29. октобар 2018. Девети састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП

29. октобар 2018. Девети састанак Парламентрног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП

Понедељак, 29. октобар 2018.

Почело одржавање Деветог састанка Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија/ПОСП

Девети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Европске уније и Србије/ПОСП, на коме посланици Народне скупштине и Европског парламента разговарају о аспектима односа ЕУ и Србије, почео је 29. октобра, у Дому Народне скупштине.


Девети састанак ПОСП-а отворили су копредседавајући др Владимир Орлић и Едуард Кукан, председници делегација Народне скупштине и Европског парламента.

Председник српске делегације др Владимир Орлић изразио је задовољство што се Девети састанак ПОСП-а одржава у Београду, где ће представници Европске комисије и Владе Србије представити европским и српским парламентарцима досадашњи напредак у току преговарачког процеса.

Едуард Кукан, председник делегације Европског парламента истакао је да ће и овај састанак ПОСП-а допринети процесу европских интеграција Србије. Он је истакао да Европски парламент наставља да подржава политику проширења, као и да је најбољи начин за стабилност и просперитет Србије пут европских интеграција. Он је поручио да треба имати на уму ширу слику, јер јака ЕУ је само она ЕУ са новим чланицама које нису само правно усклађене са тековинама ЕУ, већ демократске земље партнери, где грађани имају право на поштовање својих права, професионално суђење и слободне медије. Кукан је навео да у реформи владавине права Србију треба оснажити као земљу, а њену економију представити као алтрактивну за улагања.

„2018.година је била година шансе за Западни Балкан, означена као „златна прилика“, која је праћена Стратегијом и Самотом у Софији. Иако смо разочарани застојем дијалога Београда и Приштине надамо се да обе стране остају посвећене дијалогу, како бисмо дошли до правно обавезујућег документа“, поручио је Кукан.

Српским и европским парламентарцима обратили су се уводним излагањима министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији, у име Европске комисије и Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Србији, у име званичног председавања Савету Европске Уније.

У име Владе Републике Србије министарка Јоксимовић известила је о свим питањима од важности за преговарачки процес. Она је истакла да смо током бугарског председавања имали само једну међувладину конференцију и да ће Србија за децембар имати спремних седам или чак и више преговарачких позиција, те да очекује да ће се недостатак у „години проширења“ надокнадити. Она је истакла да је Србија спремила позиције за поглавља 9-финансијске услуге, 18-статистика, 17-буџет и монетарне одредбе, 2-слобода кретања радника, 4-слобода кретања капитала, 21-трасневропске мреже и 14-транспевропска политика, што су све поглавља важна за европски пут Србије и изразила наду да ћемо до краја године отворити бар три.

„Отварање поглавља не сме да постане само по себи циљ. Ригидност у тражењу посебних критеријума за отварање поглавља треба да се смањи, јер праве реформе почињу отварањем поглавља, а крајњи циљ је њихово затварање, што је у интересу ЕУ, а пре свега грађана Србије“, навела је Јоксимовић.

Она је представила конкретан напредак у поглављима 23 и 24, пре свега оне које се односе на уставне измене, законодавну активност, рад на медијској стратегији, ниво заштите права националних мањина, питање миграција и визне политике, а посебну пажњу посветила је дијалогу Београда и Приштине, односно, Поглављу 35. Она је истакла да се ради о мониторинг механизму за спровођење договореног у дијалогу и да је потребно нотирати да Приштина није испунила обавезу из Бриселског споразума и није формирала Заједницу српских општина. Јоксимовић је поручила да се нада да ће и Румунија, као и Аустрија током свог председавања Савету ЕУ, оставити питање проширења на агенди и да Србија на њега гледа као на партнерски однос две политичке воље, а да Србија остаје посвећена свом европском путу зарад будућности својих грађана.

Испред Европске комисије Сем Фабрици, амбасадор ЕУ у Србији, истакао је да је 2018.година била веома жива у односима ЕУ и Западног Балкана, посебно у односу са Србијом и изразио очекивање да ће таква бити и наредна година. Он је истакао да ће у наредном извештајном периоду два основна елемента за оцену напретка бити напредак у владавини права и нормализација односа између Београда и Приштине. Он је оценио да је највећи напредак остварен у економији, као и да су економске реформе на правом путу. Фабрици је посебно истакао рад Народне скупштине, изразивши жељу да Србија има јак плуралистички парламент, који ће штитити глас народа и да је ЕК спремна да даље сарађује са Народном скупштином по том питању. Када је у питању дијалог Београда и Приштине, Фабрици је поручио да ЕУ остаје посредник у дијалогу до достизања договора и наставиће да подстиче обе стране да нађу дугорочан споразум.

Николаус Лутероти, амбасадор Аустрије у Србији навео је да је питање проширења кључна политика ЕУ, као и да се Савет више ангажовао у региону Југоисточне Европе.

„Желимо да остваримо добар напредак у приступању Западног Балкана ЕУ која не може бити комплентна без држава овог региона“, поручио је аустријски амбасадор.

Он је представио активности Аустрије током председавања Савету ЕУ по питању проширења и истакао да Аустрија у потпуности подржава стратешку одлуку Србије да постане чланица ЕУ, као и да ће подржати отварање нових преговарачких поглавља, али и да ће напредак зависити од напретка у поглављима 23 и 24 и тока дијалога са Приштином.

У наставку рада, посланици су разменили ставове са представницима европских институција и Владе Србије о тренутној ситуацији у претприступним преговорима и односима између ЕУ и Србије, ситуација у погледу преговарачких поглавља 23 и 24, укључујући правосуђе, уставне реформе, основнa правa, слободу медија и професионализам и о економском развоју.

Делегације Народне скупштине и Европског парламента настављају рад у уторак, 30.октобра, разговором о најновијем развоју догађаја у дијалогу између Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, спољној, безбедносној и одбрамбеној политици и сарадњи, претприступној помоћи ЕУ Србији и представљању бенефита ЕУ грађанима, а очекује се и усвајање препорука Деветог састанка ПОСП-а.


Видео (1)

Понедељак, 29. октобар 2018. | Девети састанак Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ- Србија/ПОСП 29.10.2018.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5