24. март 2023. Председник Одбора за Косово и Метохију у разговору са послаником  Европског парламента

24. март 2023. Председник Одбора за Косово и Метохију у разговору са послаником Европског парламента

Петак, 24. март 2023.

Дрецун разговарао са Жан-Лин Лакапелом о стању на Косову и Метохији

Председник Одбора за Косово и Метохију мр Милован Дрецун, примио је у Дому Народне скупшитне посланика Европског парламента Жан-Лин Лакапела.


Дрецун је састaнак отворио констатацијом да Србија никада неће признати лажну државу Косово, без обзира на притиске и политичке манипулације које су присутне и евидентне.

„Свако ко инсистира да Србија призна лажну државу Косово или се сложи са њеним чланством у Уједињеним нацијама, врши снажну унутрашњу дестабилизацију Србије, јер се ствара нерасположење јавности према постизању било каквог компромисног договора са Приштином“, нагласио је Дрецун.

Он се осврнуо на недавно подигнуте оптужнице за ратне злочине који су почињени током сукоба на Косову и Метохији, против Хашима Тачија и још лица, и нагласио да оне на најбољи начин доказују и показаће колике су размере злочина које је терористичка ОВК починила над Србима, Ромима али и над самим Албанцима. Оне ће, према Дрецуновом мишљењу, доказати да се, како неки страни званичници желе да пласирају, није десио геноцид над Албанцима, већ етничко чишћење српског народа. Дрецун је такође рекао да радна група Одбора за Косово и Метохију располаже документацијом која доказује да су КФОР и УНМИК прикривали злочине које је починила ОВК и да је спремна да је стави на увид.

Председник Одбора за Косово и Метохија нагласио је да се етнички напади дешавају и данас на територији КиМ, а да посебан терор Срби доживљавају од специјалних полицијских јединица, које су узрок дестабилизације Севера Косова. Оно што посебно забрињава, каже он, је то што се уз снажну подршку НАТО, САД, Турске, Немачке и Велике Британије, ствара тзв. Војска Косова, чиме се угрожава безбедност српског народа и супротна је Резолуцији 1244. Такође је указао на опасност присуства великог броја џихадиста на КиМ, који користе мигрантске руте за даље пребацивање ка Европској унији.

Посланиак Европског парламента Жан-Лин Лакапел истакао је да се и Француска сусреће са опасаностима од напада екстремних исламиста и рекао да сматра да по том питању Европа није предузела праве мере. Ипак истакао је да ће у европским институцијама, указати на проблеме са којима се Србија по том питању сусреће. Он је рекао да подржава одлуку председника Србије Александра Вучића да не потпише Споразум о путу нормализације односа између Косова и Србије, а Дрецун је поводом тога нагласио да је Србија спремна за постизање договора о нормализацији односа са Приштином, али не и на признање лажне државе Косово и њеном чланству у међународним организација.

Жан-Лин Лакапел је рекао да није случајност што је у посети Србији на дан обележавања годишњице бомбардовања Београда и подсетио да је те 1999. политичка странка којој припада, једина била против мисије Милосрдни анђео. Истако је да је посетио споменике жртвама бомбардовања и на тај начин им изразио своју најдубљу почаст.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
уторак, 6. јун

Цео календар догађаја