5. фебруар 2021. Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић са амбасадором Исламске Републике Иран у Републици Србији Њ.Е. Рашидом Хасаном Пур Баеијем

5. фебруар 2021. Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић са амбасадором Исламске Републике Иран у Републици Србији Њ.Е. Рашидом Хасаном Пур Баеијем

Петак, 5. фебруар 2021.

Велики потенцијал за сарадњу Ирана и Србије, тријумф мудре српске политике

Потпредседник Народне скупштине др Владимир Орлић састао се са амбасадором Исламске Републике Иран у Републици Србији Њ.Е. Рашидом Хасаном Пур Баеијем.


Др Владимир Орлић је истакао да у Србија и Иран имају дугу традицију пријатељских односа, што се огледа и у међусобној подршци у међународним форумима.

„Не морам да Вам нагласим колико је за нас важно да на том плану имамо снажну, принципијелну подршку, која се манифестује у ставу Ваше земље да не признаје нелегалну самопроглашену независност тзв. Косова“, нагласио је Орлић.

Он је указао на значај парламентарне сарадње, која у односу две земље може да буде изузетно ефикасна, јер оба парламента имају посланичке групе пријатељства, Иран са Србијом и Србија са Ираном. Орлић сматра да простор за унапређење сарадње постоји и у области културе и образовања, а посебно пољопривреде, са чим се сложио ирански амбасадор, нагласивши да Иран 17% семена увози управо из Србије. Амбасадор је нагласио да је Иран велико тржиште и истакао да је усвајањем Споразума о сарадњи између Владе Републике Србије и Владе Исламске Републике Ирана у области заштите биља и биљног карантина, Србија потврдила да препознаје потенцијал тог тржишта.

Амбасадор Пур Баеиј је такође указао на пријатељске односе две земље и изразио наду да ће два парламента интензивно сарађивати. Прва прилика за то могла био да буде посете делегације Одбора за пољопривреду иранског Парламента, али и шанса за додатне преговоре на плану пољопривреде и на ванпарламентарном нивоу.

Амбасадор је посебно нагласио значај могуће посете председника Александра Вучића Ирану и наду да ће епидемиолошка ситуација дозволити да узајамне посете буду интензивније у предстојећем периоду.

Током састанка саговорници су се сложили да је неопходно остварити директну банкарску сарадњу између две земље, решити питање платног промета , јер је то предуслов за све остале видове сарадње. Осврнули су се и на епидемиолошку ситуацију, те је Орлић изнео податак да је Србија међу водећим земљама у Европи по броју вакцинисаних грађана. Он је нагласио да је за то заслужна политика сарадње и отворености према свима у свету, председника Републике Србије Александра Вучића и Владе Србије, захваљујући којој Србија има могућност да увози вакцине против Ковида из свих делова света, као једина земља у Европи која може да се похвали оваквим резултатима. Амбасадор Пур Баеиј се сагласио са наведеном оценом и похвалио резултате међународне политике коју води Србија и која резултују успешном вакцинацијом, и рекао да је Иран у последњој фази испитивања вакцине домаће производње, на чему му је потпредседника Народне скупштине честитао, истакавши да је и Србија на путу производње домаћег цепива.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31