22. мај 2023. Учесници састанка

22. мај 2023. Учесници састанка

Понедељак, 22. мај 2023.

Сусрет Посланичке групе пријатељства са Словачком и Посланичке групе пријатељства са Србијом Народне скупштине Словачке

Посланичка група пријатељства са Словачком Народне скупштине Републике Србије састала се са Посланичком групом пријатељства са Србијом Народне скупштине Словачке Републике.


Председник ПГП са Словачком Никола Радосављевић нагласио је да су односи две земље блиски и пријатељски и да их карактерише жеља за јачањем сарадње на свим пољима. Он се посебно захвалио у име свих грађана Србије на подршци Словачке по најважнијим питањима за нашу земљу и народ, а то је непризнавање једнострано проглашене тзв. државе Косово. Такође на састанку је изражена захвалност на подршци коју Словачка пружа Србији на њеном европском путу, што представља главни спољнополитички циљ наше земље.

Радосављевић је истакао да посебан допринос односима две земље даје словачка национална мањина у Републици Србији.

„Они су део нашег народа, наши односи су изузетно добри и тако ће бити увек“, рекао је председник.

Он је истако да интезивирање међупарламентарне сарадње може имати изузетан ефекат на унапређење најширег спектра области, од економије и привреде, па до културе. Посебна пажња на састанку посвећена је разматрању јачања привредне сарадње, пре свега кроз јачање контаката међу привредницима две земље, а наглашена је и изузетна клима за стране инвеститоре коју нуди Србија. Радосављевић је нагласио да би такав вид сарадње био плодоносан за обе земље, јер би свака додатно отворила један део новог тржишта за ону другу, Словачка Србији тржиште Европске уније, а Србија Словачкој тржиште бивших чланица СССР и ЦЕФТA и ЕФТA.

Председница Посланичке групе пријатељства са Србијом Јана Валова изразила је захвалност на могућности да дође до сусрета са посланицима Народне скупштине и нагласила значај таквог вида комуникације и сарадње. Односе две земље је оценила као пријатељске што се, како је истакла, огледа и кроз услове који су омогућени припадницима словачке националне мањине да чува и развија своју традицију, језик и културу у Србији. У светлу тога она је исказала подршку процесу да наивна уметност Ковачице буде уврштена у нематеријалну културну баштину УНЕСКО.

Вељева се осврну и на тренутну политичку ситуацију у Србији и направила паралелу са протестима који су се својевремено одржавали у Словачкој, а за које се потом утврдило да су били финансирани из иностранства, те позвала Србију да извуче поуку из изазова са којима се тада сусрела Словачка.

Чланица ПГП са Словачком Радмила Васић нагласила је значај грађења добрих односа са свим земљама чланицама Европске уније које нису признале тзв. државу Косово, те позвала делегацију Словачке да се кроз директан разговор са становнштвом Косова и Метохије увери у каквим условима живе и са којим проблемима се они сусрећу.

Сташа Стојановић, чланица ПГП са Словачком, нагласила је да сви чланови те Групе стоје на раполагању за сарадњу по свим питањима који могу да допринесу додатном зближавању две земље и два народа.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја