13. новембар 2019. Учесници округлог стола

13. новембар 2019. Учесници округлог стола

Четвртак, 14. новембар 2019.

Зелена посланичка група организовала округли сто на тему Загађење ваздуха – стање и како до решења

Неформална Зелена посланичка група је, у среду 13. новембра 2019. године, одржала међусекторски округли сто на тему: Загађење ваздуха – стање и како до решења.


Састанак је отворила координаторка Зелене посланичке групе, народна посланица Нада Лазић која је истакла важност правих информација о стању квалитета ваздуха, као и питања узрока загађења.

У панел дискусији о стању квалитета ваздуха и утицају аерозагађења на здравље људи у Републици Србији учествовали су министар заштите животне средине Горан Триван, Миленко Јовановић, начелник одељења за квалитет ваздуха у Агенцији за заштиту животне средине, Андреј Шоштарић из Градског завода за јавно здравље, Урош Ракић из Института за јавно здравље Србије, Мирјана Јовановић из Београдске отворене школе, Ивана Крстић, секретар Секретаријата за заштиту животне средине града Ниша, Звездан Калмар испред Радне групе 27 Националног Конвента о ЕУ, уз модерацију Александра Мацуре из Рес фондације. У разговору су учествовали и остали представници релевантних јавних институција, међународних организација и цивилног сектора.

Народна посланица Дубравка Филиповски је истакла важност питања приватних загађивача, као и побољшања капацитета мерних станица у Републици Србији.

Министар Горан Триван је истакао да је неопходно да се мере за побољшање квалитета ваздуха базирају на што више тачних и благовремено утврђених мерних података, те да ће се заложити за повећање броја мерних станица, односно повећање оперативно-техничких капацитета и ингеренција Агенције за заштиту животне средине.

Сви учесници су се сложили да је потребно веће укључивање медија и информисање јавности о стању квалитета ваздуха путем медија.

На округлом столу су учествовали, поред координаторке Зелене посланичке групе, народне посланице Наде Лазић и народни посланици: Јасмина Каранац, Предраг Јеленковић, Дубравка Филиповски, Соња Павловић, Гордана Чомић и Олена Папуга.

Реализацију ове активност подржао је Програм Уједињених нација за развој у Србији, у оквиру пројекта „Јачање капацитета за унапређено спровођење међународних споразума из области заштите животне средине“ који финансира Глобални фонд за заштиту животне средине.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5