17. јануар 2020. Учесници 16. састанка КОСАП

17. јануар 2020. Учесници 16. састанка КОСАП

Понедељак, 20. јануар 2020.

Учешће делегације Одбора за европске интеграције на 16. састанку КОСАП

Делегација Одбора за европске интеграције учествовала је на 16. конференцији парламентарних одбора за европске интеграције/питања земаља учесница у Процесу стабилизације и придруживања у Југоисточној Европи – КОСАП, која је одржана 16. и 17. јануара 2020. године, у Тирани, у Албанији. На Конференцији су учествовале делегације чланице КОСАП: Албанија, Северна Македонија, Србија и Црна Гора. Као посматрач учествовала је делегација из Приштине, а учествовали су и представници ЕУ, Хрватске која председава Саветом ЕУ и представници Савета за регионалну сарадњу. У саставу делегације Одбора за европске интеграције били су Ненад Чанак, председник Одбора и Дубравка Филиповски, заменик члана Одбора.


На Конференцији је разговарано о улози и одговорности парламената у Берлинском процесу, као и о актуелним изазовима у процесу приступања Западног Балкана Европској унији, са посебним освртом на мобилност младих, признавање диплома, међуповезаност и транспорт.

У уводном делу састанка парламентарцима су се обратили: Грамоз Руци, председник Парламента Републике Албаније, Рудина Хајдари, председница Одбора за европске интеграције албанског Парламента, Мајлинда Брегу, генерална секретарка Регионалног савета за сарадњу (РСС) и Луиђи Сореца, шеф Делегације Европске уније у Албанији. У раду КОСАП учествовали су и Белинда Балуку, албанска министарка за инфраструктуру и енергетику и Златко Крамарић, амбасадор Републике Хрватске у Албанији. Они су истакли да Западни Балкан треба да буде регион који развија мир, слободу и безбедност, рационално користи ресурсе и капитал и јача своју конкурентност. Исказана су очекивања од унапређене методологије проширења ЕУ и нада да ће у току председавања Хрватске Саветом ЕУ бити настављен процес проширења, и да ће са Албанијом и Северном Македонијом бити отворени преговори о приступању. Закључено је да регион мора да покаже политичку посвећеност и испуни своје обавезе у процесу европских интеграција, али и да ЕУ мора пружити јаснију европску перспективу региону и задржати политику проширења високо на агенди Уније.

У оквиру првог панела, парламентарци су разговарали о мобилности младих, проблему њихове незапослености и демографским и миграционим трендовима у региону. Истакнута је важност унапређења квалитета образовног и система обука, предузимања активних мера за побољшање радног амбијента и подстицање предузетништва, те подстицања мобилности младих у региону, као главних предуслова за бољи живот младе популације. Наглашена је и потреба јачања поверења младих у перспективу региона и могућности које он нуди, као и њиховог активног укључивања у главне друштвене и политичке процесе. Поздрављена је регионална иницијатива за међусобно признавање диплома и исказана подршка раду Регионалне канцеларије за сарадњу младих, која је формирана у оквиру Берлинског процеса.

Ненад Чанак је рекао да је Албанија добар пример земље која је направила велики напредак након што је пола века била затворена земља. Сматра да се у 21. веку људи више не деле по расној, верској или националној основи, већ се деле на образоване и необразоване. Однос Европске уније према Албанији и Северној Македонији је довео у питање поверење евроентузијаста према Европској унији, који сматрају да однос Уније према региону није добар. Западни Балкан има велики број обавеза које мора да испуни у процесу приступања, с тим да заузврат не добија ништа, што нас доводи у ситуацију да немамо одговор на критике евроскептика. Велики број грађана одлази са Западног Балкана зато што немају поверења да ће се ова ситуација побољшати. Стога је потребно послати поруку Европској унији, као и Европском парламенту, да ћемо ми свој део посла урадити, али да и они треба да испуне обећања која су дали. Европска унија мора да схвати да ће Западни Балкан бити конструктивни део Уније или ће бити жариште нестабилности. Рекао је да Република Србија чврсто стоји на путу ка Европској унији.

Други панел, посвећен питањима међусобне повезаности на Западном Балкану, био је обележен дискусијом о регионалним транспортним и енергетским пројектима повезивања, као и о мерама за подстицање слободног кретања људи, роба и капитала у региону. Парламентарци су истакли значај регионалне економске сарадње за јачање конкурентности региона, али и нагласили да фокус мора бити пре на квалитетним и одрживим, него на брзим решењима. Они су као посебно важан елемент повезивања истакли и дигитално повезивање региона, па су поздравили рад на Дигиталној агенди за Западни Балкан.

Дубравка Филиповски је истакла да су евроинтеграције кључни спољнополитички приоритет Републике Србије, која подржава сваки напредак у решавању отворених питања, јер то доприноси нашем бржем путу у Европску унију. Привредни раст и економски развој Србије и остатка региона нису могући без очувања регионалне стабилности и унапређења добросуседских односа. Потребно је да се убрза економски развој, поспеше стране инвестиције, подигне конкурентност и повећа извоз, али и подстакне раст предузетништва. Навела је приоритете Републике Србије у области транспорта и инфраструктуре и додала да ће обезбеђивање финансијских средстава за велике инфраструктурне пројекте као и имплементација реформских мера повезивања, бити велики изазов за Србију и остале суседе са Западног Балкана. Стога ће блиска сарадња Западног Балкана и ЕУ бити један од приоритета и неопходност, како би се транспортна мрежа овог дела Европе развила једнако као и у другим њеним деловима и омогућила несметани транспорт робе и путника, утичући на убрзани економски развој сваког од учесника у овом процесу. Осврнула се и на тему мобилности младих наводећи да у Србији у ИТ сектору, али и у другим секторима недостаје велики број радника. Представила је и статистику у вези признања страних школских докумената у Републици Србији кад су у питању дипломе из региона.

На шеснаестом КОСАП усвојена је Заједничка изјава, кроз коју је подржана иницијатива за активно укључивање парламената у Берлински процес, чиме би се додатно јачала међусобна сарадња парламената у региону и њихова сарадња са Европским парламентом и земљама чланицама Уније.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2