11. јул 2017. Учешће делегације Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

11. јул 2017. Учешће делегације Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

Уторак, 11. јул 2017.

Учешће делегације Одбора за европске интеграције на састанку председавајућих КОСАК

Састанак председавајућих парламентарних одбора за европске послове парламената Европске уније – КОСАК одржан је 9. и 10. јула 2017. године, у Талину, у Естонији, у оквиру парламентарне димензије естонског председавања Саветом Европске уније.


На састанку су учествовали представници 28 земаља чланица Европске уније, Европског парламента, као и земаља кандидата за чланство у Европској унији. Поред тога, као гости, учествовали су и представници Европске комисије, Европског савета, Норвешке, Швајцарске, Исланда и Грузије. У делегацији Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије били су Ненад Чанак, председник Одбора и Драган Шормаз, члан Одбора.

На састанку су представљени приоритети естонског председавања Саветом Европске уније, а расправљало се и о неискоришћеним привредним потенцијалима Европске уније. Такође је предложен дневни ред за 58. пленарну седницу КОСАК, која ће бити одржана 26-28. новембра 2017. године.

Састанак су отворили председник парламента Естоније Еики Нестор и председник Одбора за послове Европске уније Томас Витсут. Приоритете естонског председавања Саветом Европске уније представио је премијер Естоније Јури Ратас. Естонија ће имати четири главна приоритета током председавања: Отворена и иновативна европска економија, Сигурна и безбедна Европа, Дигитална Европа и слободан проток података, Инклузивна и одржива Европа. Навео је да избор приоритета посредно указује да је ситуација у Европској унији у великој мери стабилизована. Поред ова четири приоритета током председавања Естонија ће посветити потребну пажњу и другим важним питањима као што су излазак Велике Британије из ЕУ и мигрантска криза. Нагласио је да што се тиче Брегзита, њихов је циљ да 27 држава које остају у ЕУ остану уједињене да због изласка Велике Британије Европска унија додатно не ослаби. Што се тиче мигрантске кризе, додао је да је то проблем целе ЕУ а не само Италије и држава на југу Европе, што је констатовано и на првом министарском састанку који је одржан одмах после преузимања председавања Саветом ЕУ. Током расправе поменута су и друга важна питања, као што су: тероризам, односи са Русијом, о заштита животне средине. Председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак нагласио је важност политике проширења на земље Западног Балкана. С обзиром да је процес проширења у последње време успорен, изразио је наду да неће бити даљег успоравања процеса током естонског председавања и да ће бити настављена подршка реформама у земљама Западног Балкана. Током расправе више парламентараца је констатовало да питање проширења битно и да је потребан континуитет и током естонског председавања у другој половини 2017. године.

У наставку је говорено о економској ситуацији у ЕУ, и о могућностима за даљи економски развој, о помоћи новооснованим компанијама и даљем развоју и унапређењу већ постојећих компанија. Говорници су били Кристин Шрајбер, директорка Програма COSME и политике малих и средњих предузећа у Генералном директорату за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа у Европској Комисији, Стен Тамкиви, потпредседник компаније MOVE Guides и Иво Шпигел, суоснивач компаније Perpetuum Mobile. У овом делу је констатовано да би подршка малим компанијама требало да буде један од економских приоритета.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31