Четвртак, 7. децембар 2006.

Сусрет делегација Одбора за европске интеграције Парламената Србије и Мађарске

Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, коју је предводила председница Сузана Грубјешић, разговарала је данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за европске послове Парламента Мађарске, на челу са председником Матијашом Ершијем.Делегација Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије, коју је предводила председница Сузана Грубјешић, разговарала је данас у Дому Народне скупштине са делегацијом Одбора за европске послове Парламента Мађарске, на челу са председником Матијашом Ершијем.
Мађарске парламентарце поздравио је председник Народне скупштине Предраг Марковић, истакавши да ће ова посета дати нови подстрек сарадњи парламената две земље која је иначе током последње две године веома добра и на билатералном плану и у међународним организацијама. Он је подсетио да је овај скупштински сазив усвојио Резолуцију о придруживању Европској унији, као и да је Европска комисија у свом Извештају о напретку Србије у процесу придруживања у 2006. години позитивно оценила рад Народне скупштине Републике Србије. Марковић је рекао и да ће Србија, након пријема у Партнерство за мир, настојати да се убрзају и преговори о споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ.

Председница Одбора за европске интеграције Сузана Грубјешић је такође указала на значај обнављања преговора са Европском унијом, наводећи да постоје наговештаји да ће се то десити већ после јануарских парламентарних избора. Наставак преговора, по њеној оцени, допринеће даљој демократизацији и стабилизацији прилика не само у Србији, већ и у целом региону.Она је истакла да је пријем наше земље у Партнерство за мир важан из политичких, економских и безбедносних разлога и изразила уверење да су нам тиме заправо отворене евроатланске перспективе.
Сузана Грубјешић је истакла да ће нови парламент и влада Србије морати да наставе преговоре о Косову и Метохији који би требало да буду окончани компромисним и одрживим решењем, прихватљивим за обе стране.
Мађарска је веома заинтересована за сарадњу са суседном Србијом и за њено прикључење Европској унији и спремна је да јој на том путу помогне, истакао је председник Одбора за европске послове мађарског Парламента Матијаш Ерши. Залажући се за јачање сарадње са земљама западног Балкана, с посебно са суседним земљама, Мађарска сматра да ће се на тај начин у овом региону успоставити трајна стабилност и тиме побољшати и положај мађарске националне мањине у тим земљама.
Ерши је подсетио да су се и парламентарци његове земље на последњем заседању Парламентарне скупштине Савета Европе заложили за пријем Србије у Партнерство за мир.
У разговору је навише пажње посвећено положају мађарске националне мањине у Војводини. Чланови Одбора за европске интеграције Народне скупштине Србије оценили су да је положај ове мањине у нашој земљи побољшан, да је број етнички изазваних инцидената знатно смањен као и да су они појединачног карактера. Они су истакли да се питања даљег унапређења положаја мађарске мањине у Србији и српске мањине у Мађарској најбоље могу решавати на билатералном плану.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
субота, 3. јун
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја