Петак, 22. новембар 2019.

Учешће делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње на 54. Генералној скупштини ПС ЦЕС

Стална делегација Народне скупштине Републике Србије у Парламентарној скупштини Црноморске економске сарадње у саставу мр Игор Бечић, шеф сталне делегацијe и чланови делегације Милија Милетић, Александра Белачић и Иван Костић, учествовала је на 54. Генералној скупштини Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње (ПС ЦЕС), која је одржана у Софији, Бугарска, од 19. до 21. новембра ове године.


Поред Републике Србије на заседању су учествовале и делегације парламената Јерменије, Албаније, Азербејџана, Бугарске, Грчке, Грузије, Молдавије, Румуније, Руске Федерације, Турске и Украјине.

Шеф сталне делегације Народне скупштине у ПС ЦЕС мр Игор Бечић је у својству потпредседника Парламентарне скупштине Црноморске економске сарадње задуженог за финансијске послове председавао Парламентарној скупштини и водио седницу када су на дневном реду била обраћања представника парламентарних скупштина и међународних организација.

Главна тема заседања била је „Европска димензија Црноморске економске сарадње". У свом излагању на ову тему члан сталне делегације Милија Милетић је указао да је Република Србија на челу са председником Србије господином Александром Вучићем дубоко посвећена спровођењу економских и друштвених реформи. Информисао је да европске интеграције представљају један од спољнополитичких приоритета Републике Србије. Нарочито се заложио за свеобухватни и одрживи економски раст у региону, отварање нових радних места, као и економско и туристичко повезивање региона. Поздрављен је аутопут Београд–Софија који ће допринети још бољем економском зближавању држава.

Током 54. заседања Генералне скупштине Црноморске економске сарадње стална делегација је подржала препоруке и извештаје Парламентарне скупштине на теме „Закључивање преференцијалних трговинских споразума са циљем елиминисања двоструког опорезивања између држава чланица ЦЕС“, „Правни и политички аспекти развоја транспортних рута у региону ЦЕС“, „Незапосленост у државама чланицама ЦЕС. Улога државе у олакшавању отварања нових радних места“.

Члан сталне делегације Александра Белачић је у излагању на тему незапослености позвала државе чланице ПС ЦЕС да више инвестирају у Србију, нарочито имајући у виду способне и вредне људе у Србији, као и сличности у култури и вредносном систему између држава чланица ПС ЦЕС.

Током заседања у Софији, наша делегација остварила је бројне билатералне сусрете.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5