5. новембар 2019. Делегација Народне скупштине у ПС СЕ у разговору са амбасадором Краљевине Шпаније у Србији

5. новембар 2019. Делегација Народне скупштине у ПС СЕ у разговору са амбасадором Краљевине Шпаније у Србији

Уторак, 5. новембар 2019.

Сусрет делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе са амбасадором Краљевине Шпаније у Србији

Председница делегације Народне скупштине у Парламентарној скупштини Савета Европе проф. др Александра Томић и заменик члана делегације Александар Марковић, састали су се са амбасадором Краљевине Шпаније у Србији Њ.Е. Раулом Бартоломеом Молином.


Саговорници су се осврнули на традиционално пријатељске односе, који резултирају снажном и континуираном подршком при решавању најзначајнијих међународних питања од значаја за обе земље. У том светлу шпански амбасадор је нагласио да став његове земље о непризнавању независности Косова и Метохије остаје непромењен и да ће Шпанија у датом тренутку подржати одлуку и избор који Србије направи. Он је истакао да је самопрокламована независност тзв. Косова грубо кршење међународног права и нагласио да се став Шпаније по том питању није мењао ни са променама влада, те да се неће мењати ни у будућности.

„Дајемо пуну подршку визији Србије и наставку дијалога Београда и Приштине“, нагласио је шпански амбасадор. Он је такође изразио наду да Шпанија може и убудуће да рачуна на подршку Србије при решавању каталонског питања.

Председница делегације Народне скупштине у ПС СЕ проф. др Александра Томић осврнула се на актуелна питања са којима се Србија сусреће у ПС Савета Европе. Прво је питање Извештаја о мониторингу за Србију који касни већ седму годину, иако је Комитет министара СЕ још 2015. године гласао за прелазак Србије у постмониторинг фазу. Друго отворено питање, истакла је Томић, јесте Извештај о Косову и Метохији који није усвојен ни после две године рада шпанског известиоца на њему, па се Србија поново налази у ситуацији да чека избор новог известиоца на мандат од две године.

Саговорници су истакли да очекују наставак успешне сарадње две делегације у ПС Савета Европе и узајамну подршку на међународном плану.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5