26. новембар 2013. Чланови делегације Народне скупштине на парламентарном семинару у Бриселу

26. новембар 2013. Чланови делегације Народне скупштине на парламентарном семинару у Бриселу

Среда, 27. новембар 2013.

Учешће делегације Народне скупштине на парламентарном семинару у Бриселу

Делегација Народне скупштине учествовала је на парламентарном семинару "Економска криза и њен утицај на политике ЕУ и земље проширења" који се 25. и 26. новембра 2013. године одржао у Бриселу у организацији Европског парламента, Одељења за претприсупне активности.


На семинару су учествовали народни посланици и запослени из парламената земаља западног Балкана и Турске. У Делегацији Народне скупштине били су чланови Одбора за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и Младен Грујић, члан Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Радојко Обрадовић и члан Одбора за финанасије, републички буџет и контролу трошења јавних средстава Ђорђе Стојшић.
Учесницима семинара обратили су се чланови Обора за економска и монетарна питања, Одбора за економска и социјална питања и Одбора за спољне послове Европског парламента Теодор Димитру Столојан, Марио Балдини, Либор Роучек и Јонут Сибиан, као и експерти Европске комисије из Генералног директората за политику проширења и стратегију и Генералног директората за међународне економске и финансијске односе.
На семинару се расправљало о глобалној економској кризи и кризи у ЕУ, механизмима сузбијања њених последица као и утицају на земље проширења, кандидате и потенцијалне кандидате за чланство у ЕУ.
Шеф делегације Народне скупштине Јадранка Јоксимовић је говорила о томе како глобална економска криза утиче на активности Републике Србије на испуњености критеријума за проширење и које су планиране активности у наредном периоду. Јоксимовић је присутне информисала о најважнијим усвојеним законима који ће допринети фискалној консолидацији и реформи државних и јавних предузећа, као и активностима у области борбе против корупције, која је похваљена и у последњем Извештају Европске комисије о напретку. Говорећи о социјалном дијалогу и укључености свих заинтересованих чиниоца истакла је важност улоге цивилног друштва у сузбијању ефеката економске кризе. Побољшана регионална економска сарадња може допринети ублажавању ефеката кризе, и у том контексту, Јоксимовић је истакла значај ЦЕФТА, која мора бити боље искоришћена и допринети интеграцији и енергетских и транспортних тржишта и привлачењу нових страних инвестиција у региону.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 18. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја