12. децембар 2013. Посета известиоца Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентране скупштине Савета Европе Народној скупштини

12. децембар 2013. Посета известиоца Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентране скупштине Савета Европе Народној скупштини

Четвртак, 12. децембар 2013.

Посета известиоца Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентране скупштине Савета Европе Народној скупштини

Известилац Комитета за једнакост и недискриминацију Парламентарне скупштине Савета Европе Ференц Калмар (Ferenc Kalmar) одржао је низ састанака, у Народној скупштини, поводом припреме извештаја о ситуацији и правима традиционалних националних мањина у Европи.


Том приликом, у више одвојених сусрета, разговарао је са члановима сталне делегације Народне скупштине при ПССЕ, члановима Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова и народним посланицима - представницима националних мањина.

Тема састанака било је питање положаја националних мањина у Србији.

Током сусрета са члановима сталне делегације Народне скупштине при ПССЕ, говорило се о примени Закона о националним саветима националних мањина, као и о међусобној усклађености закона који се тичу права и статуса националних мањина.
Шефица сталне делегације Народне скупштине при ПССЕ Александра Ђуровић је истакла да, према попису становништва из 2011. године, у Србији живи више од 30 регистрованих националних мањина и да су достигнути значајни стандарди у заштити њихових права. Ђуровић је указала да су у Народној скупштини националне мањине заступљене преко својих представника – народних посланика, који су изабрани како са листа мањинских партија, тако и са листа већинских партија у Србији. Ђуровић је истакла да се Законом о националним саветима националних мањина, који је усвојен 2009. године, уређује широк спектар права националних мањина, у погледу образовања и културе. За положај националних мањина значајан је и Закон о службеној употреби језика и писма, нагласила је Александра Ђуровић.

Известилац Комитета за једнакост и недискриминацију ПССЕ Ференц Калмар оценио је да се доношењем Закона о националним саветима националних мањина признају групна права националним мањинама, а тиме и право на идентитет сваког појединца. Он је истакао да је битно да се политичке партије не мешају у изборе чланова ових националних савета.
На састанку је било речи и о потреби боље заштите права српске националне мањине у државама у региону.
Састанку су присуствовале и чланица сталне делегације Народне скупштине при ПССЕ Наташа Вучковић и заменице чланова делегације Стефана Миладиновић и мр Светислава Булајић.

***************

Мехо Омеровић, председник Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова оценио је да, када је реч о правима националних мањина, Србија има веома добар правни оквир који регулише та права, али и да има простора за даље унапређивање подзаконских аката, који би регулисали примену тих закона. Током разговора, Омеровић је навео да су у последњих годину дана учињени значајни помаци када је реч о учешћу припадника националних мањина у раду државних институција, посебно у полицији и да је кључно да се настави њихово укључивање у рад законодавства, здравства и полиције. Он је оценио да у Србији не постоје алармантни проблеми који могу водити асимилацији, као и да постоји спремност и државних органа и националних мањина да се отворена питања решавају разговором уз међусобно разумевање и уважавање. Председник Одбора истакао је да Србија води рачуна о осетљивости националних мањина и тежи јединству у оквиру целе државе.

Ференц Калмар, известилац Комитета за једнакост и недискриминацију Парламента скупштине Савета Европе оценио је да је учешће националних мањина у раду државних институција веома важно питање. Калмер је похвалио Закон о националним саветима националних мањина, који указује да је Србија једна од ретких земаља које признају колективна права.

У разговору су учествовали и чланови Одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Олена Папуг, Теодора Влаховић и Петар Кунтић.

*********************

Народни посланици, који у Парламенту заступају интересе нациопналних мањина, су у разговору са известиоцем Калмером, изразили незадовољство степеном укључености Бошњака, Мађара и Албанаца у јавном сектору. Да Бошњаци недовољно учествују у раду, посебо полиције, била је основна замерка коју је Енис Имамовић истакао у разговору са известиoцем Калмаром. Имамовић је посебно указао на лош однос медија према Бошњацима, који су, како каже, само на основу националне припадности, изузети из презумпције невиности.
У име Бошњака говорио је и Емир Елфић. Он сматра да је питања образовања на матерњем језику приоритет, али и да га треба опрезно решавати. Елфић истиче да би лош модел примене, иначе тог Уставом загарантованог права, могао направити велику штету уколико би подразумевао раздвајање деце, по одељењима и школама, на основу националности. По његовом мишљењу то би неминовно довело до сагрегације друштва.
Риза Халими је указао на лошу економску ситуацију у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи и високу стопу незапослености Албанаца у том делу Србије. Статус своје националне мањине је окарактерисао као талачки, јер тврди да Албанци који живе у Србији, највише трпе због актуелног односа Београда и Приштине. Замерку је ставио и на однос српских и албанских судија, у Основном суду у Врању, који износи 58 према 3 у корист Срба.
Као један од већих пробелама са којима се сусрећу предствници Мађарске мањине у Србији, Балинт Пастор је истакао неравномерно запошљавање представника мањина у јавном сектору . Он сматра да је неопходно решити и проблем приватизације медија, који емитују програм на језику националних мањина.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5