8. новембар 2022. Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач учествовала је на регионалној конференцији

8. новембар 2022. Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач учествовала је на регионалној конференцији

Уторак, 8. новембар 2022.

Учешће председнице Одбора за европске интеграције на регионалној конференцији Анализе парламентарног рада у области европских интеграција на Западном Балкану - Извештај

На позив Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ), а у оквиру пројекта Промоција ЕУ интеграција, председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач учествовала је на регионалној конференцији „Анализе парламентарног рада у области европских интеграција на Западном Балкану- Извештај“. Регионална конференција се одржала 7. и 8. новембра 2022. године, у Будви, Црној Гори.


На конференцију су позвани председници и заменици председника одбора за европске интеграције и генерални секретари свих парламената на Западном Балкану. Такође, на конференцији су учествовали национални и међународни експерти ангажовани од стране ГИЗ-а, који су радили на изради документа анализе рада парламентарних одбора за европске интеграције.

Циљ конференције је била размена искуства и дељење добре праксе између посланика и генералних секретара парламената на Западном Балкану као и представљање документа „Анализе парламентарног рада у области европских интеграција на Западном Балкану- Извештај“, од стране експерата.

Председница Одбора за европске интеграције Елвира Ковач је представила надлежности Одбора за европске интеграције и улогу Народне скупштине у процесу европских интеграција. Нагласила је да процес приступања Европској унији представља стратешко опредељење и спољнополитички приоритет Србије.

Напоменула је важност Резолуције о улози Народне скупштине и начелима у преговорима о приступању Републике Србије Европској унији, која је усвојена 2013. године, а којом се наглашава неопходност да се у процес праћења преговора о приступању укључе одбори Народне скупштине у чијем делокругу су питања из одговарајућих преговарачких позиција, док Одбор за европске интеграције има централну улогу у координацији свих активности. Присутним учесницима је објаснила поступак разматрања предлога преговарачке позиције у процесу преговора о приступању Рeпублике Србије Европској унији.

Одбор за европске интеграције разматра све предлоге закона у начелу, које подноси Влада, а којима се врши усклађивање националних прописа са правним тековинама Европске уније.

Од изузетне важности за процес приступања Европској унији је укљученост свих грађана и организација цивилног друштва у процес преговора о приступању Републике Србије Европској унији. У вези са тим, посебно је указала на добро успостављену сарадњу између Одбора за европске интеграције и Националног конвента о Европској унији.

Напоменула је да је у Извештају Европске комисије о Републици Србији за 2022. годину похваљен конструктиван рад Скупштине у Међустраначком дијалогу а такође, што је након спроведених парламентарних избора, Скупштина више плуралистичка.

Навела је да се Одбор за европске интеграције састоји од 17 чланова и 17 заменика чланова. Напоменула је да су сви чланови Одбора, осим једног члана, евроентузијасти. Указала је на добру праксу која постоји у Скупштини, а то је да су одређени чланови Одбора уједно и чланови Одбора за спољне послове, као и Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање ЕУ-Србија.

Сарадња Народне скупштине са Европским парламентом (ЕП) се превасходно одвија кроз састанке Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање Србија-ЕУ (ПОСП), који се одржава два пута годишње. Напоменула је да ће се наредни састанак одржати крајем новембра 2022. године у Стразбуру. Елвира Ковач је истакла да је кључ рада ПОСП-а разматрање свих аспеката односа између Србије и Европске уније и свих важних политичких и економских питања у процесу европских интеграција Србије, нарочито у спровођењу Споразума о стабилизацији и придруживању.

Председница Одбора се у свом излагању, посебно осврнула на представљање годишњих извештаја Европске комисије на седницама Одбора за европске интеграције, од стране шефа Делегације Европске уније у Републици Србији. Објаснила је да након седнице Одбора, на којој је извештај представљен, чланови Одбора, у својству народних посланика подносе предлог закључка о којем се расправља на пленарној седници Скупштине. Напоменула је да је оваква пракса, која је успостављена на иницијативу Одбора, похваљена од стране Европске уније. Истакла је да ће се оваква пракса наставити и за Извештај Европске комисије о Републици Србији за 2022. годину.

Након представљања рада одбора за европске интеграције осталих представника парламената, уследило је представљање рада парламената од стране генералних секретара.

Учесници су разменили искуство у свом раду, одговарали на постављена питања и објашњавали процедуре рада у делокругу одбора за европске интеграције. Након тога, експерти су представили документ Анализе парламентарног рада у области европских интеграција на Западном Балкану – Извештај, укључујући и препоруке које могу утицати на јачање улоге парламената у процесу европских интеграција.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
четвртак, 26. јануар

Цео календар догађаја