14. април 2021. Председник Одбора за контролу служби безбедности мр Игор Бечић са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији  Дирком Лоренцом

14. април 2021. Председник Одбора за контролу служби безбедности мр Игор Бечић са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији Дирком Лоренцом

Среда, 14. април 2021.

Сусрет председника Одбора за контролу служби безбедности са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији

Председник Одбора за контролу служби безбедности мр Игор Бечић, састао се у Народној скупштини са шефом Политичког сектора у делегацији ЕУ у Републици Србији Дирком Лоренцом, у оквиру припреме Годишњег извештаја Европске комисије о напретку Србије за 2020. годину.


Мр Игор Бечић упознао је Дирка Лоренца са надлежностима и начином рада Одбора за контролу служби безбедности, истичући његов значај за цивилну контролу сектора безбедности. Бечић је навео да Одбор разматра редовне извештаје служби безбедности, обавља надзорне посете, али и реагује на представке грађана из ове области, као и на медијска извештавања која заокупљају пажњу јавности.

Игор Бечић је указао и на добру праксу Одбора да на почетку новог сазива усваја Одлуку о начину одржавања седнице Одбора на којој се разматрају тајни подаци и Одлуку о вршењу непосредног надзора над радом служби безбедности. На тај начин се олакшава рад Одбора, али и омогућава службама безбедности да без задршке подносе извештаје и одговарају на питања народних посланика, истакао је Бечић.

Председник Одбора за контролу служби безбедности је током разговора навео да је у свакој надзорној посети коју је Одбор иницирао, имао отворену сарадњу са свим директорима служби, као и са оперативцима на терену. Такође, увек су доступна сва документа Војно-безбедносне агенције, Војно-обавештајне агенциије и Безбедносно-информативне агенције, које народни посланици желе на увид, додао је Бечић.

Током надзорних посета службама безбедности у претходном периоду, Одбор није уочио незаконитости и неправилности у раду, нити противзаконито спровођење мера, указао је Бечић током разговора.

Посебно се осврнуо на претходни период који је обележен пандемијом корона вируса, наводећи да је то успорило уобичајен темпо рада и активности Одбора по питању обављања надзорних посета, али је изнео и чињеницу да се и у овом тренутку са успешним процесом имунизације стварају услови да Одбор за кратак временски период надокнади све активности.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја