28. јануар 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону са представницима Удружења избеглих и расељених у Републици Србији

28. јануар 2021. Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону са представницима Удружења избеглих и расељених у Републици Србији

Четвртак, 28. јануар 2021.

Сусрет председника Одбора за дијаспору и Србе у региону са представницима Удружења избеглих и расељених у Републици Србији

Председник Одбора за дијаспору и Србе у региону Милимир Вујадиновић разговарао је, у Дому Народне скупштине, са представницима Удружења избеглих и расељених у Републици Србији о проблемима са којима се суочавају припадници популације избеглих и расељених, као и о предлозима за побољшање сарадње са удружењима из региона и дијаспоре.


Ненад Абрамовић, председник Управног одбора Координације и председник удружења „Завичај“ у Београду упознао је председника Одбора са чињеницом да је ово удружење истински представник Срба који су пореклом ван Србије и броји 62 удружења протераног, избеглог и расељеног српског становништва из Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. Указао је, да је рад удружења оријентисан ка борби за бољи социјални и правни статус избеглих и расељених, очувању културне баштине крајева из којих су лица избегла, развијање културе сећања и памћења и издавачка делатност са темама страдања нашег народа.

У разговору који је уследио, председник Вујадиновић и представници удружења Ненад Абрамовић и Јован Чакаревић су изразили задовољство јер су се у Србији у последњих неколико година успоставили заједнички датуми и организовале манифестације са нашим сународницима, попут обележавања Дана сећања на страдале и прогнане у „Олуји“. Такође, оценили су да држава Србија, на челу са председником Александром Вучићем, знатно улаже у инфраструктуру, нарочито у срединама у којима преовлађује расељено српско становништво из Хрватске и БиХ, осврнувши се на приградско насеље Бусије у земунској општини, у којој је урађена комплентна инфраструктура и прошле године отворена Основна школа.

Саговорници су се сложили да су се избеглички програми реализовали у последњих неколико деценија, али да је њихова реализација посебно видљива у последњих неколико година.

Представници удружења су оценли да би од великог значаја било формирање једног тела у Београду које би се бавило питањима расељених лица и указао на горући проблем који се односи на податак да је у Србији преко 10.000 породица, како је рекао, без крова над главом и запослења, као и да је у Београду око 2.500 расељених лица без стамбеног решења.

Милимир Вујадиновић је изразио спремност да да свој лични допринос у циљу унапређења сарадње и да ће као председник Одбора за дијаспору и Србе у региону искористити могућност да разговара са релевантним државним институцијама о побољшању положаја избеглих лица.

Сложио се са наводима председника државе Александра Вучића, да су људи који су долазили 90-тих година у Србију, оплеменили ову земљу, постали интегрални део Србије и једни од носилаца њеног развоја.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
уторак, 7. децембар

Цео календар догађаја