Уторак, 28. април 2015.

Сусрет председника Одбора за европске интеграције са амбасадорком Француске у Србији

Председник Одбора за европске интеграције Александар Сенић састао се са Њ. Е. Амбасадорком Француске у Србији Кристин Моро.


Амбасадорка Моро пренела је подршку Француске на путу приступања Србије Европској унији и понудила помоћ Амбасаде у смислу усклађивања законодавства са правним тековинама Европске уније. Она је оценила да је од отварања преговора, када је усвојен преговарачки оквир Европске уније за Србију, до данас велики посао урађен у припреми и једне и друге стране за почетак преговора по поглављима. С тим у вези, Моро је истакла да је пред свим институцијама Србије велики и захтеван посао у предстојећем процесу преговора о чланству. Амбасадорка Моро се интересовала за рад Одбора за европске интеграције,и оценила да су односи два парламента у успону, а да их стално и додатно унапређује и сарадња посланичке групе пријатељства.
Председник Одбора Сенић се захвалио на посети и израженој подршци, а Амбасадорку информисао да је након годину дана мандата председника Одбора задовољан што су направљени помаци у сваком од циљева постављених на почетку сазива. Сенић је рекао да је Одбор као приоритете одредио потпуно усклађивање законодавства са правним тековинама Европске уније, информисање грађана Србије о току процеса европских интеграција и користима које произилазе из процеса, као и стална и потпуна сарадња са организацијама цивилног друштва у току преговора о чланству Србије у Европској унији.
Сенић је информисао Амбасадорку да је Одбор за европске интеграције у овом мандату усвојио Одлуку о поступку разматрања предлога преговарачке позиције на седници Одбора за европске интеграције и одбора у чијем су делокругу питања из одговарајуће преговарачке позиције. Одлуком је, између осталог, предвиђена сарадња са цивилним друштвом, стручном јавношћу и другим заинтересованим чиниоцима, кроз Национални конвент о Европској унији, који координира Европски покрет у Србији. Он је мишљења да је ово и највеће достигнуће Одбора, јер је обезбеђена укљученост релевантних чинилаца у друштву, у свим фазама преговора о приступању Републике Србије Европској унији.
Сенић је рекао да је целокупан механизам успостављен Одлуком већ примењен у процесу разматрања преговарачке позиције за Поглавље 32, и изразио наду да ће ускоро доћи до отварања овог поглавља које се односи на финансијску контролу, с обзиром да је преговарачка позиција усвојена. На састанку се разговарало о редоследу отварања преговарачких поглавља, а заједнички је констатовано да поред усклађивања законодавства са правом ЕУ и изградње административних капацитета, напоре треба уложити у одржање и унапређење владавине права, система правосуђа, борби против организованог криминала, тероризма, нелегалне трговине. Саговорници су се сложили о изузетном значају садржине поглавља 23 Основна права и правосуђе и 24 Правда, слобода и безбедност и одлуци Европског савета да то буду прва отворена поглавља.
Саговорници су се осврнули и на специфичност преговарачког оквира Србија – ЕУ, чији је саставни део и поглавље 35 Остала питања, међу којима пре свега поштовање Бриселског споразума и нормализација односа Београда и Приштине. Председник Одбора је оценио да се од Србије очекује потпуна имплементација прихваћених обавеза из Бриселског споразума, али нагласио да је мишљења да што пре треба одредити јасне смернице за отварање поглавља 35 Остала питања и коначно јасне активности и резултати који се очекују по затварању поглавља. Амбасадорка Моро је истакла да Француска прати сва питања примене Бриселског споразума, и оценила да је за обе стране у споразуму важно да се договор у потпуности поштује, али и да се конкретни предвиђени кораци и активности што пре примене. Моро је рекла да државе чланице ЕУ прате и примену Одлуке немачког Бундестага, која је донета два месеца по закључивању Бриселског споразума и да са великим интересовањем очекују одлуку која ће потврдити време за отварање и овог поглавља, на основу резултата Бриселског споразума.
Амбасадорка Моро и председник Одбора Сенић су се сложили да је билатерална политичка, економска и културна сарадња на високом нивоу, и изразили уверење да ће надлежни одбори два парламента, као и посланичка група пријатељства Француска-Србија допринети јачању међусобне сарадње. Председник Одбора се још једном захвалио Републици Француској на подршци Србији у процесу европских интеграција, реформским процесима, развоју привреде и јачању економске сарадње.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
среда, 25. мај
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја