Уторак, 11. фебруар 2014.

Сусрет председнице Одбора за културу и информисање са експертом Европске комисије за питања медија

Председница Одбора за културу и информисање Весна Марјановић разговарала је са експертом Европске комисије за питања медија Катрин Ниман-Меткалф, 10. фебруара 2014. године. Састанак је одржан у оквиру експертске мисије ЕУ за скрининг поглавља 23 и 24.


Састанку су присуствовали службеници ЕК Мануел Мунтеану и Андреас Кестерис, као и представници Делегације Европске уније у Србији, Канцеларије за европске интеграције и Министарства културе и информисања.

Катрин Ниман-Меткалф се интересовала за област рада Одбора за културу и информисање, као и за питања приватизације медија, сарадњу Одбора за културу и информисање са надлежним министарством и Републичком радиодифузном агенцијом.

Весна Марјановић је истакла да је Одбор имао позитивну улогу у реформи медија, унапређењу и усвајању закона из области медија, али да је потребно да ојача улогу у процесу контроле спровођења законодавства. Одбор је организовао неколико јавних слушања на тему слободе медија и о нацрту закона о јавном информисању. Марјановић је истакла чињеницу да су реформе у области медија неопходне, али да оне, поред медијских слобода и независности медија, морају да обезбеде позитивну улогу медија у демократизацији друштва. Она је истакла значај очувања аутономије јавног сервиса као и чињеницу да је, када је у питању процес приватизације медија, неопходно, са једне стране обезбедити конкуренцију на тржишту медија а са друге, унапредити социјални дијалог на националном и локалном нивоу, пошто је реч о осетљивом питању око кога још увек не постоји консензус.

Закључено је да Одбор за културу и информисање може да има веома позитивну улогу у покретању и решавању значајних питања у чијем решавању би искуства појединих чланица ЕУ била од велике користи.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
недеља, 3. јул
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја