4. новембар 2013. Председница Одбора за европске интеграције Наташа Вучковић у разговору са замеником државног секретара за европске послове Министарства спољних послова Мађарске Балинтом Одором

4. новембар 2013. Председница Одбора за европске интеграције Наташа Вучковић у разговору са замеником државног секретара за европске послове Министарства спољних послова Мађарске Балинтом Одором

Понедељак, 4. новембар 2013.

Сусрет председнице Одбора за европске интеграције са замеником државног секретара за европске послове МСП-а Мађарске

Председница Одбора за европске интеграције Наташа Вучковић разговарала је данас, у Дому Народне скупштине, са замеником државног секретара за европске послове Министарства спољних послова Мађарске Балинтом Одором.


Наташа Вучковић је изразила задовољство због развијене билатералне сарадње Србије и Мађарске, и захвалила на досадашњој политичкој и стручној подршци у процесу европских интеграција Србије. Председница Одбора је информисала да је у току израда Резолуције о улози Народне скупштине у процесу преговора, која се огледа у хармонизацији националних закона са европским правним тековинама, контроли Владе у процесу преговора и укључивању цивилног друштва и других заинтересованих страна у предстојеће преговоре, са циљем постизања широког политичког и друштвеног консензуса. Она је навела и да је у току формирање Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање, који чине посланици Народне скупштине и посланици Европског парламента, и чији ће задатак бити праћење спровођења ССП-а.

Заменик државног секретара за европске послове МСП Мађарске Балинт Одор изразио је подршку Мађарске Србији у процесу преговора за чланство у ЕУ. Нагласио је да неће бити додатних услова Мађарске везаних за формални почетак преговора, већ ће се настојати да се сва отворена питања реше кроз билатералне контакте. Он се додатно интересовао за укључивање питања права мањина и илегалне миграције у процес преговора, као и за ситуацију након одржаних избора на Косову и Метохији.

Председница Одбора Наташа Вучковић се захвалила на подршци Мађарске у предстојећим преговорима о чланству, истичући да Народна скупштина у оквиру својих надлежности настоји да цео процес буде довољно инклузиван и транспарентан. Заједнички је закључено да постоји простор за унапређење даље билатералне сарадње.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5