Петак, 12. октобар 2007.

Сусрет председника Народне скупштине Републике Србије и председника Собрања Републике Македоније

Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић разговарао је данас у Дому Народне скупштине са председником Собрања Републике Македоније Љубишом Георгиевским.Председник Народне скупштине Републике Србије др Оливер Дулић разговарао је данас у Дому Народне скупштине са председником Собрања Републике Македоније Љубишом Георгиевским.

У разговору је оцењено да обе земље теже даљем унапређењу добросуседских односа и да су опредељене за европску будућност и просперитет. Заједнички циљ и Македоније и Србије је да се што брже укључе у европске интеграције, али и да допринесу стварању услова за јачање економских веза, побољшање животног стандарда грађана две земље и успостављање чвршћих веза у региону.

Саговорници су се сложили да се сарадња два парламента мора побољшати и да је потребно успоставити непосредну сарадњу скупштинских одбора, пре свега за спољну политику и за европске интеграције.

Председник Дулић обавестио је чланове македонске делегације да се, у оквиру покренуте иницијативе за унапређење сарадње парламената држава у региону, планира регионални скуп који би окупио председнике парламената и на којем би Народна скупштина Србије била домаћин. Циљ тог окупљања је да наставе разговори о спровођењу ЦЕФТА споразума и о решавању конкретних економских проблема који би допринели да Балкан постане регион мира, стабилности, добросуседских односа и економског просперитета.

Подржавајући изнети предлог, председник Георгиевски се сложио са оценом да је потребно што више иницијатива за јачање укупне сарадње у региону, пре свега на економском плану. Нагласио је важност разговора две земље о ЦЕФТА споразуму, јер је Србија значајан економски партнер Македоније.

У разговору са македонским парламентарцима учествовали су и потпредседници Народне скупштине Милутин Мркоњић и Божидар Делић.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
субота, 3. децембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја