15. септембар 2021. Председник Народне скупштине састао се са Групом пријатељства Француска-Западни Балкан

15. септембар 2021. Председник Народне скупштине састао се са Групом пријатељства Француска-Западни Балкан

Среда, 15. септембар 2021.

Сусрет председника Народне скупштине и Групе пријатељства Француска-Западни Балкан

Председник Народне скупштине Ивица Дачић примио је данас Групу пријатељства Француска-Западни Балкан из Сенату Француске, на челу са сенатором Мартом де Сидрак.


На почетку састанка, председник Скупштине Ивица Дачић пожелео је добродошлицу француским колегама и изразио наду да су сви претходни састанци са српским званичницима прошли успешно. Такође је указао на значај директних контаката, посебно узимајући у обзир исконско пријатељство које повезује два народа још од Првог светског рата.

Шеф српског парламента подвукао је опредељење Србије да развија сарадњу са Француском на свим нивоима, посебно имајући у виду да две земље имају потписан Споразум о стратешком партнерству.

Говорећи о парламентарној дипломатији, председник парламента Дачић подсетио је на чињеницу да је у протекле две године забележено више узајамних посета и додао да Посланичку групу пријатељства са Француском броји 91 члан из различитих политичких партија. Изразио је задовољство развојем сарадње, али је такође рекао да се исти може додатно унапредити разменом парламентарних посета на највишем нивоу. Стога је искористио прилику да упути позив председницима Народне скупштине и Сената Француске, али је изразио и спремност да лично посети Француску.

Марта де Сидрaк, сенатор и председник регионалне групе пријатељства за земље Западног Балкана поздравила је присутне и изразила задовољство поводом посете Народној скупштини Републике Србије.

Истакла је да је посета Србији реализована у оквиру посете земљама Западног Балкана, које теже прикључењу Европској унији. Упознала је присутне да Регионална група пријатељства за земље Западног Балкана има делегиране председнике за сваку земљу.

Марта де Сидрак је изразила задовољство због свих састанака током посете, као и могућношћу да се француски парламентарци боље упознају са процесом евроинтеграција Србије, уставних реформи, реформи правосуђа и процесом међустраначког дијалога. Такође је истакла да ће пренети позиве упућене председницима оба дома француског парламента, уз наду да ће се и посета српске делегације Паризу реализовати ускоро.


Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31