22. фебруар 2012. Учесници Међународног стручног семинара о односу националних институција за људска права и парламената

22. фебруар 2012. Учесници Међународног стручног семинара о односу националних институција за људска права и парламената

Среда, 22. фебруар 2012.

Одржан Међународни стручни семинар о односу националних институција за људска права и парламената

Дводневни Међународни стручни семинар о односу националних институција за људска права и парламената, у организацији Народне скупштине, Заштитника грађана, Канцеларије Високог комесара за људска права и Међународног координационог одбора националних институција за унапређење и заштиту људских права, одржава се 22. и 23. фебруара у Дому народне скупштине.


На отварању семинара, председница Народне скупштине проф. др Славица Ђукић Дејановић навела је да су људска права темељ друштва којима тежимо и да највише законодавно тело сваке државе има обавезу да створи правни оквир по мери људских права.

Стални координатор Уједињених нација у Србији Вилијам Инфанте у уводном обраћању је истакао да резултат овог семинара треба да буде унапређење сарадње између парламената и националних институција за заштиту људских права, као и јачање правног оквира за заштиту људских права. Оценио је да Србија представља добар пример успешне сарадње парламента и Заштитника грађана.

Начелник Одељења за националне институције и регионалне механизме Канцеларије Високог комесара УН за људска права Владлен Стефанов истакао је да су демократија и поштовање људских права међусобно повезани, а да парламент са својом законодавном и контролном функцијом има велику улогу у заштити и унапређењу људских права.

Заштитник грађана Саша Јанковић указао је да је посао ове институције да независно од сваке власти контролише рад органа јавне власти, указује на пропусте у њиховом раду који доводе до кршења права грађана и да предлаже мере за отклањање тих пропуста. Независност у раду Заштитника грађана јесте нужност, да не би заштита људских права зависила од дневнополитичких прилика, навео је Јанковић и истовремено додао да су парламенти и националне институције за заштиту људских права на истом задатку, што их упућује на међусобну сарадњу.

У наставку семинара, народна посланица Наташа Вучковић дала је преглед главних функција законодавних тела и националних институција за људска права, наводећи да је положај институција за људска права главни показатељ развијености сваког друштва. Парламенти имају значајну улогу у заштити и унапређењу људских права, својом законодавном активношћу, као и усвајањем буџета којим се финансирају институције за заштиту људских права, а велика је одоворност и на самим парламентарцима који треба да негују културу поштовања људских права, навела је Вучковић. Народна посланица упознала је присутне и са положајем Заштитника грађана Републике Србије, који је одређен Уставом и законом, са његовим надлежносатима и односом са Народном скупштином, а затим је позвала учеснике семинара, да поделе искуства својих институција о главним областима односа између ова два тела.

На дводневном семинару, на коме учествују народни посланици, представници парламената и националних институција за људска права из различитих региона света, обрађиваће се више тема, као што су: Улога парламента у успостављању националне институције за људска права и у обезбеђивању њеног функционисања и независности, Сарадња између парламента и националних институција за људска права у вези са доношењем закона, Сарадња између парламента и националних институција за људска права у вези са спровођењем принципа одговорности, Сарадња између парламента и националних институција за људска права у вези са промоцијом људских права и Сарадња између парламента и националних институција за људска права у вези са праћењем спровођења препорука које се тичу људских права.

Циљ семинара је, поред размене искуства, израда и усвајање глобално применљивих принципа на којима треба да се заснивају односи између парламената и националних институција за људска права. С тим у вези, другог дана семинара, биће усвојени Принципи из Београда о односима између националних институција за људска права и парламената.Претходни месец Следећи месец
П У С Ч П С Н
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
недеља, 24. септембар
  • Нема најава за изабрани датум

Цео календар догађаја